Hasiči zasahují u požáru v průmyslovém areálu v Turnově. Jeden člověk zemřel

3. prosinec 2015

Jedna žena zemřela a pět lidí se zranilo při dnešním požáru a výbuších v turnovské průmyslové zóně Vesecko. Požár vypukl ráno v budově, kde byla plnírna technických plynů. Na místě zasahují hasiči, kteří tam budou zřejmě až do večera. Příčina požáru zatím není jasná.

Požár vypukl někdy po půl osmé ráno v budově o rozměrech 50 krát 60 metrů. „Ten objekt je skutečně velmi zasažen,“ popsala mluvčí libereckých krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Budova se nachází v areálu, kde se vyrábí lékárničky pro auta, autokosmetika, provozní kapaliny a další autodoplňky.

Z místa stoupal zdaleka viditelný sloup dýmu a po celé dopoledne se odtamtud ozývaly výbuchy z uskladněných sprejů. Hasičům se však podařilo zabránit rozšíření plamenů.

Podle reportérky ČRo Šárky Škapikové byl kolem 13. hodiny oheň už skoro zlikvidovaný. „Slabý bílý kouř sahá v tuto chvíli jen do výšky několika metrů. Ještě kolem desáté, jedenácté hodiny dopolední to byl několik stovek metrů vysoký tunel černého kouře,“ popsala.

Příčina požáru zatím není jasná, jednou z variant je, že mohla explodovat velká láhev s plynem, to je však zatím jen úvaha.

Podle záchranářů jedna žena neštěstí nepřežila a dalších pět lidí se zranilo. Lidé prý měli popáleniny v obličeji nebo dýchací potíže. Jednoho člověka museli zdravotníci resuscitovat. Tři zraněné převezli záchranáři do pražské a liberecké nemocnice, dva další ošetřili na místě.

Hasiči v ovzduší nenaměřili žádné jedovaté látky. „Nicméně při každém požáru se uvolňuje řada škodlivin, proto jsme doporučili obyvatelům v okolí nevycházet a nevětrat,“ uvedla Štrauchová.

Starosta Turnova Tomáš Hocke uvedl, že v případě potřeby bude radnice obyvatele informovat pomocí „mobilního systému“, který má město hlavně kvůli povodním.

Požár v průmyslové zóně Vesecko v Turnově
autoři: ČRo , sas | zdroj: ČTK
Spustit audio