Hasiči z Libereckého kraje budou mít nového pomocníka: vodní paprsek k řezání

15. únor 2016

Hasičským sborům v Libereckém kraji bude pomáhat vodní paprsek, který umožňuje řezat stavební konstrukce a materiály, jako třeba zdivo, beton nebo ocel. V kraji jsou speciálním zařízením vybaveny celkem čtyři cisternové vozy. V Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a v Semilech.

Zařízení se jmenuje Cobra a pracuje s vysokým tlakem vody, díky kterému dokáže řezat velmi tvrdé konstrukce. „Může proříznout až osmdesát centimetrů železobetonu,“ říká Václav Zajíc, hasičský instruktor pro obsluhu zařízení.

Součástí technické novinky na některých hasičských cisternách je i nádrž na abrazivo. „Přidává se do vody, a to slouží k řezání, vysokotlaká voda pak slouží k hašení,“ vysvětluje Václav Zajíc.

Zařízení v hasičském cisternovém voze

Proudnice zařízení Cobra se ale zatím nepoužívá. „Vozidlo najíždí takzvané kondiční kilometry do povinné garanční prohlídky, což máme splněné a čekáme, kdy se spojíme s výrobním závodem, abychom vůz mohli dát na prohlídku,“ popisuje Ladislav Vakula, velitel českolipských profesionálních hasičů. Teprve po prohlídce půjde zařízení do provozu.

Spustit audio