Hasiči z Liberce pomáhali afghánským kolegům s organizováním požární ochrany

6. červen 2012

Liberečtí hasiči se nedávno vrátili z osmnácti denního pobytu v Afghanistánu. Roman Hlinovský a jeho kolega Milan Zobač zakotvili v provincii Lógar, kde se snažili tamním hasičům ulehčit práci. Museli se rychle zorientovat v nových podmínkách, zhodnotit, co v danou chvíli nejvíce potřebují a naučit je novým věcem. Přitom se po celou dobu mise potýkali s tím, že v zemi nejsou vytvořená jasně daná pravidla.

„Hlavním problémem, který jsme zjistili, je ten, že tam není žádný systém vyžadování pomoci. Nejsou tam žádné tísňové linky – to znamená, že běžný občan nemá šanci se vůbec dovolat o pomoc.“ vysvětluje Milan Zobač. Velkým zádrhelem je také špatný stav silnic. Afghánští hasiči spolupracují s policejními složkami. Jejich prioritou jsou momentálně zásahy při teroristických útocích a s tím spojená bezpečnost obyvatel. Vše ostatní je podružné.

Podle Milana Zobače měli štěstí při výběru hasičského sboru. Všichni jejich žáci uměli číst a hlavně - chtěli se učit. „Spoustu lidí nás varovalo, že je velmi těžké udržet pozornost těch lidí, že se musí často odměňovat, že je potřeba dělat pravidelné přestávky... V reálu jsme byli jenom příjemně překvapeni. Bylo to také z důvodu, že jsme se zaměřili na praktickou část...“ popisuje své zkušenosti Zobač.

Během osmnácti dní se afghánští hasiči naučili zachránit člověka z výšky, spustit do hloubky svého kolegu nebo nebát se improvizovat. K nově nabytým vědomostem dostali také nějaké vybavení. „Ve spolupráci s civilní částí provinčního rekonstrukčního týmu se nám podařilo nakoupit pro jednotku vybavení na práci ve výškách a v hloubkách...“ říká Milan Zobač.

V Afghánistánu se obyvatelé často setkávají se zemětřesením nebo lavinovým nebezpečím, popisuje Roman Hlinovský: „Ta země má čtyři úhlavní nepřátele, a to jsou čtyři roční období... Ta válka, co tam probíhá, je takový „bonus“ k tomu. Lidé tam mají tvrdý život...“

Podmínky evropské a v Afghánistánu jsou podle obou českých hasičů nesrovnatelné. Aby mohli afghánští hasiči zefektivnit záchranu lidí, musí se změnit priority ve vládě. Ta musí vytvořit přesně daná pravidla, která budou platná nejen v jedné z provincií, ale v celé zemi. A s tím jí můžou pomoct i čeští hasiči.

autor: Eva Malá
Spustit audio