Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli během dne více než 30krát kvůli velké vodě. Situace se ale uklidňuje

3. červen 2013

Vydatné deště posledních dnů a hodin mají na svědomí zvýšené hladiny řek na několika místech. Nejvýše vystoupaly hladiny řek na Českolipsku a ve Frýdlanstkém výběžku na Liberecku.

V tuto chvíli zůstává třetí stupeň povodňové aktivity už jen na jednom místě, a to v Předáncích u Višňové, kde vystoupala ke kritické hranici tamní řeka Smědá. Hasiči tam vytvořili hráze z pytlů písku, aby se tam voda nerozlévala dál z koryta řeky. Voda zalila zahrady, louky a silnice, ale domy zůstaly v pořádku, a tak nebylo potřeba ani nikoho evakuovat.

Lidé nemuseli z domovů ani na ostatních místech, kde dosáhla voda třetího stupně, což bylo na Českolipsku a v Mníšku u Liberce. Všude tam už je teď voda na dvojce a dál klesá.

Hasiči dnes vyjížděli v Libereckém kraji více než 30krát, všechno byly ale jen preventivní zásahy, jako stavění hrází nebo odsávání vody. Hasiči také odklízeli popadané stromy přes silnice.

Řidiči, pozor - uzavřená je silnice mezi Minkovicemi a Vískou u Višňové, neprůjezdný je úsek Volfartice Horní Libchava na Českolipsku, silnice v Černouších a Heřmanicích, tam je neprůjezdný i most. A nejedou vlaky mazi Rýnoliticemi a Křižanami.

Déšť by měl podle předpovědí meteorologů pomalu slábnout a ustávat, místy ještě sice bude v Libereckém kraji pršet, ale půjde spíš o menší přeháňky nebo drobné mrholení. V úterý by se mělo během dne vyčasit na polojasno a ani v dalších dnech by neměly hrozit žádné přívalové deště.

autor: sas
Spustit audio