Hasiči, lékaři i meteorologové varují před vysokými teplotami

25. červenec 2018 08:48

Před vedrem a suchem varují meteorologové, hasiči a také lékaři. Do čtvrtka platí pro Ústecký kraj a Českolipsko výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před vysokými teplotami a až do odvolání také výstraha na nebezpečí požárů.

Hasiči za poslední měsíc vyjeli k více než stovce požárů trávy a polí a 40krát hasili hořící les.

Doporučení jsou proto jednoduchá – nerozdělávat oheň v přírodě, neodhazovat nedopalky cigaret do porostu, a to ani v případě, kdy si člověk myslí, že ji dobře uhasil.

Lidé by měli být opatrní i při grilování na zahradě, nebo když si na zahradě chtějí udělat oheň.

Sucho ale neznamená jen riziko vzniku požáru, ale ohrožuje i potoky a řeky. Například Varnsdorf proto vydal zákaz používání vody z Mandavy, Lužničky a Chřibská Kamenice. Lidé totiž vodu z těchto řek používají k napouštění bazénů nebo k zalévání.

Na Českolipsku pak platí zákaz odebírání vody z potoků na 50 místech. Nízké průtoky vody totiž podle Jana Svejkovského z Povodí Ohře ohrožují život v tocích.

Podle výstrahy meteorologů nás v dalších dvou dnech čekají teploty od 29 do 33 ˚C, kvůli vedru mohou podle ústeckého meteorologa Martina Nováka vznikat i bouřky – i od blesku přitom může vzniknout požár.

Situace by se měla zmírnit od čtvrtečního večera, kdy by měl teplý vzduch vystřídat vlhčí a labilnější vzduch – teploty by pak neměly stoupat nad 31 ˚C.

Před vedrem varují také lékaři – vysoké teploty jsou rizikové především pro malé děti, staré lidi a také pro nemocné. Lidé by proto měli pít víc než obvykle – nepočítají se ale nápoje s kofeinem nebo alkohol.

Při pobytu venku na slunci bychom si měli chránit kůži nějakým krémem – a to i ve městě, nejen v přírodě nebo při opalování.

Spustit audio

Související