Při horkém počasí byste měli změnit svůj denní režim a vysvětlit šéfovi, že na vás nemá s prací spěchat!

26. červen 2015

Horko může lidskému organismu přivodit velké nepříjemnosti. Ty největší způsobuje starším a nemocným lidem a malým dětem. Ale před extrémním horkem a přehřátím organismu bychom se měli chránit všichni. Jak se správně chovat a co dělat, když venkovní teplota vystoupá třeba na 35 stupňů?

Důležitým prvkem je změna denního režimu, při kterém namáhavé aktivity provozujte raději ráno a večer, kdy není takové horko. Například v pracovním procesu to ale úplně nejde - proto s náročnými činnostmi začínejte pomalu, tempo zvyšujte postupně, střídejte činnosti a zařazujte časté přestávky, během nichž se vám zklidní tep a doplníte ztracené tekutiny.

Jestli vás šéf bude nutit k vysokým pracovním výkonům, upozorněte ho na skutečnost, že už při teplotě 24 stupňů klesá schopnost pracovat - s každým přibývajícím stupněm o 4%. Snižuje se schopnost soustředění, ubývá sil a dochází k častějším chybám.

Pokud využíváte klimatizaci, regulujte ji tak, aby udržovala teplotu maximálně o 5 stupňů nižší než v okolním prostředí. Přechody s vyšším teplotním rozdílem mohou způsobit velké potíže.

Žaluziemi či závěsy omezujte pronikání slunečních paprsků do míst, kde pobýváte a nezvyšujte teplotu v místnostech vařením, pečením a žehlením. Odlehčete také stravu - tučná a na bílkoviny bohatá jídla zbytečně zvyšují produkci tepla v organismu.

Potíte se? Buďte rádi!

Neexistuje snad nikdo, kdo by se rád potil. Většinou je nám tenhle tělesný proces nepříjemný. Ale měli bychom ho vzít na milost, zvláště v horkých letních dnech. Jde totiž bez nadsázky říct, že bez pocení bychom se otrávili a uvařili.

Pocení, ilustrační foto

Pocení je přirozené a plní pro naše tělo důležité úkoly. Je výsledkem celé řady tělesných pochodů, které slouží k regulaci tepla v těle a vylučování škodlivin. Nadměrné pocení signalizuje nějaké abnormality v těle. Proto bychom se mu neměli bránit, ale přijmout ho jako svoji nezbytnou součást.

V zájmu zbavování se toxinů je třeba pocení i záměrně vyvolávat. Rozhodně se vyplatí sledovat, za jakých situací se u nás pot objevuje. Přirozené je potit se při vyšší tělesné námaze, při přechodu mezi prostředími s rozdílnými teplotami a při horečnatých onemocněních. Pokud se v těchto situacích nepotíte ani trochu, berte to jako signál, že jste nedostatečně zásobeni tekutinami a snažte se je doplnit.

Pot se také objevuje jako reakce na stresovou situaci, po požití kořeněných jídel, nikotinu, léků a kofeinu – i tady je přirozené, že se tělo snaží ochladit a zbavit se škodlivých látek.

Pokud si všímáte, že se potíte víc, než třeba lidé ve vašem okolí, pak to nejspíš bude známka toho, že ve vašem těle není něco v pořádku. Za nadměrné pocení může často obezita, menopauza či hormonální onemocnění nebo cukrovka. A hodně často duševní labilita a špatná životospráva.

Pokud si nejste jisti, že vás něco takového postihlo a máte pocit, že se potíte více než kdy jindy, pak byste měli navštívit lékaře a situaci s ním konzultovat. Jsou ale situace, kdy můžete nadměrné pocení ovlivnit změnou životosprávy a také životních postojů.

Například zvýšené pocení v obličeji a na čele a nadměrné pocení dlaní souvisí často s mírou osobní pohody a sebejistoty. Pro vás by to mělo být signálem nejen k tomu, abyste měli po ruce neustále kapesníček, ale hlavně k tomu, abyste si dopřáli relaxace a vyřešili původ vaší nejistoty.

Nadměrné pocení v podpaží a na chodidlech bývá nejčastěji projevem špatné životosprávy a někdy je problém ve vaší garderobě. Možná bude stačit ze šatníku odstranit ponožky a svršky z umělých vláken a neprodyšnou obuv a nejspíš by stálo za to zrevidovat přísun škodlivin do vašeho těla v potravě. Cestou k odstranění tohoto problému může být pocení účelové – třeba v sauně nebo při tělesném cvičení, kdy se toxiny z těla odplaví ve vyšší míře.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio