Harrachov nemusí zaplatit 100 milionů korun za úvěr při privatizaci Crystalexu

25. duben 2014

Krkonošské středisko Harrachov nemusí zaplatit společnosti J. F. World Brokers téměř 100 milionů korun za úvěr, který radnice údajně převzala v roce 1993 spolu s některými nemovitostmi při privatizaci Crystalexu. Naopak ministerstvo financí musí firmě uhradit 16,8 milionu korun. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Hradci Králové. Rozhodnutí je nepravomocné.

I když je dnešní rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové nepravomocné, nezávislá starostka Harrachova Eva Zbrojová rozsudek přivítala:

„My jsme tvrdili od samého začátku, že zastupitelstvo města Harrachov nepřistoupilo k usnesení o přijetí úvěru, a paní soudkyně dnes vlastně toto potvrdila. Sto milionů, to jsou nějaké tři roční rozpočty Harrachova. Dá se říci, že jsme odvrátili bankrot,“ zdůraznila Eva Zbrojová.

Dřívější rozsudky uložily Harrachovu, aby starý dluh zaplatil. Nejvyšší soud však loni v červnu vrátil případ ke krajskému soudu. Město tvrdí, že zastupitelstvo nikdy převzetí dluhu řádně neschválilo. Firma vedle Harrachova žalovala o zaplacení i ministerstvo financí.

Podle žaloby převzala radnice starý úvěr spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem z majetku privatizovaného Crystalexu.

Město ale tvrdí, že zastupitelstvo nikdy převzetí dluhu řádně neschválilo.

autor: ova | zdroj: ČTK
Spustit audio