Gólman Kolář lituje zimního běhání kolem přehrady, už se ale pomalu zotavuje ze zranění

31. říjen 2015

O fotbalistech Liberce je teď díky úspěchům na evropské scéně často slyšet. Z dohledu se ale naopak ztratil fanouškům Slovanu možná vůbec nejtalentovanější člen kádru. Brankář Ondřej Kolář je považován za gólmana se zářivou budoucností. Na startu minulého ročníku dokazoval, že tohle nejsou jen planá slova. Jenže zkraje jara se zranil, a od té doby se mezi tři tyče nepostavil.

Ondřej Kolář už si v lize vydobyl jisté renomé, byť byl vloni součástí ligového zmaru Slovanu. Ale těžko lze z herní krize vinit právě mladého gólmana. Jenže teď je najednou ticho po pěšině – Kolář celé jaro laboroval s achilovkou, až v létě podstoupil nutnou operaci, a tak se jeho fotbalová absence výrazně protahuje.

„Problém nastal během přípravy za pana Csaplára. Já jako gólman jsem běhal v zimě kolem přehrady, a my gólmani na to nejsme zvyklí. Achilovka mi prostydla a při větší zátěži se tam vytvořil zánět,“ připomíná Ondřej Kolář nezvyklé tréninkové metody dua Jiří Kotrba – Josef Csaplár, které mimochodem klubové vedení na startu jarní části minulé sezony rekordně rychle odvolalo.

Ne, že by snad brankáři nemohli v přípravě běhat, v tomhle případě prý ale gólmani snad až zbytečně dostávali zabrat. Jedním z výsledků je, že minimálně do Vánoc Kolář zápasový dres neoblékne. „Do zápasu se určitě nepodívám, do tréninku možná jo. Uvidíme, jak to bude pokračovat, když to nebude bolet, tak bych rád, ale jsem po operaci a nevím, jak to bude vypadat. Začínám pomalu trénovat v posilovně, už zatěžuji nohy a všechno směřuje k tomu, abych začal na jaře trénovat s týmem,“ podotýká mladý brankář.

Na zdravotní trable zřejmě nejtalentovanějšího libereckého gólmana se každopádně v průběhu právě probíhající sezony snáz zapomnělo. Mužstvu se daří v lize domácí i Evropské, možná o to větší muka jsou to ale právě pro Koláře. „Samozřejmě, že to bylo depresivní, navíc, když vůbec nemohli přijít na to, co mi je. Nemohl jsem koukat na zápasy, protože jsem byl akorát na prášky z toho, že jsou ostatní zdraví a já ne. Ale teď, když mi dokázali pomoct, tak už na to koukám úplně jinak,“ říká čerstvě jednadvacetiletý dlouhán.

Boj o místo

Až se uzdraví, nečeká ho lehký boj o místo v sestavě. Do konce sezony hostuje pod Ještědem současná gólmanská jednička Tomáš Koubek, stejně jako Václav Hladký, a dalším do party je z gólmanského kvarteta nejzkušenější Lukáš Hroššo.

„Zatím to nikdo neřeší, protože je tady Evropská liga. A od té se to všechno odpíchne. Já samozřejmě doufám v to, že začnu trénovat, to je na tom nejdůležitější. A jestli se dostanu do brány na jaře, nebo za půl roku, to už je na tom, jak se mi bude dařit. Konkurence je tady obrovská, ale to je samozřejmě dobře. Když je konkurence, tak gólmani výkonnostně rostou a váží si zdraví. A to je teď pro mě nejdůležitější,“ dodává Ondřej Kolář.

autor: David Nyč
Spustit audio