Gastroenterologie v Liberci po modernizaci vyšetří více pacientů

10. listopad 2017

Oddělení gastroenterologie v Krajské nemocnici Liberec díky modernizaci za více než deset milionů korun vyšetří až o třetinu více pacientů.

Změna dispozic umožnila přidat jednu endoskopickou a jednu sonografickou vyšetřovnu, řekl primář oddělení Karel Dvořák. Očekává, že lékaři budou moci denně vyšetřit o deset pacientů více.

Oddělení gastroenterologie se zabývá diagnostikou a léčbou onemocnění zažívacího traktu. Pacienty má zejména z Liberce a okolí, u chorob jaterní tkáně z celého kraje. Oddělení získalo jako první v kraji sonografický přístroj se schopností elastografie, tedy měření tuhosti různých tkání.

„Zejména se využívá k měření tuhosti jaterní tkáně a umožňuje neinvazivní diagnostiku jaterní fibrózy. Dříve jsme museli pacienty do jater píchat a hodnotit to pod mikroskopem,“ uvedl Dvořák. Pořízení takového přístroje podle něj stojí kolem dvou milionů korun a nejblíže k Liberci ho mají v Praze a Hradci Králové.

Modernizace oddělení, které se nachází v pavilonu interny, trvala šestnáct týdnů a dělala se za provozu. „Konečně jsme získali pracoviště, které odpovídá krajskému typu nemocnice,“ řekl přednosta chirurgického centra v Liberci Peter Hromádka.

Díky rekonstrukci se výrazně zlepšilo zázemí pro personál i pacienty, ze dvou na tři stoupl počet zákrokových sálů a prostory jsou klimatizované. Všechny endoskopické vyšetřovny jsou zároveň vybavené kompletním zázemím pro provádění výkonů v celkové anestezii. Nemocnice pro oddělení zakoupila také nové vybavení včetně pojízdných dřezů, nábytku a transportních lehátek.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související