Frýdlantské nemocnici přibyde nutriční ambulance a odběrová ordinace, lidi ale volají po interně

8. září 2016

Frýdlantská nemocnice je personálně zajištěná a rozrůstá se o nové poradny. To měl být vzkaz obyvatelům Frýdlantska. Lidem ve Frýdlantském výběžku ale vadí, že v nemocnici před rokem zrušili interní oddělení. Od letošního dubna taky čtyřiadvacetihodinovou pohotovost. Liberecký kraj jedná o odkoupení nemocnice. Dohoda se společností EUC, která frýdlantskou nemocnici vlastní, je ale stále v nedohlednu.

„Interní péče tady svým způsobem schází. Ne, že by tady během dne nebyl internista, ale není tu péče během noci,“ komentuje situaci lékař Pavel Kořínek.

Podle ředitele nemocnice Jiřího Benedikta se interna do Frýdlantu nevrátí. Jsou tam ale tři samostatné kliniky – klinika chirurgie, gynekologie a ošetřovatelské péče. Podle náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Kristýny Fejfarové připravují otevřít nové poradny: „Prvního října chceme otevřít ordinaci pro odběr krve. Novinkou bude nutriční ambulance, kde budou ošetřování pacienti s různými problémy spojenými se stravováním.“

„Je tu hodně starých lidí a Frýdlantský výběžek je dost velký, generace stárne, a když máte lidi přepravovat sem a tam, je to pro ně unavující,“ říká Monika Motyčková z Frýdlantu, podle které by se zrušená interna měla vrátit.

Liberecký kraj stále jedná o odkoupení nemocnice. Na jaře za ni nabídl 35 miliónů korun. Podle společnosti EUC, která frýdlantskou nemocnici vlastní, je její hodnota více než dvojnásobná.

autor: Eva Malá
Spustit audio