Frýdlant: Na zámek přijede vévoda Albrecht z Valdštejna – v sobotu 15. října

14. říjen 2016

Hrad a zámek Frýdlant již po několikáté poctí svoji návštěvou Albrecht z Valdštejna, a to už v sobotu 15. října. Jakýkoliv dotaz můžete slavnému vévodovi položit během tradiční prohlídky interiérů.

Albrecht z Valdštejna navštěvuje své panství ve Frýdlantu pravidelně už několik let. Zájemci se díky tomu mohou dozvědět více o jeho osobě a o době, ve které Evropu sužovala třicetiletá válka.

Vévoda je prý připraven na jakoukoli všetečnou otázku. „Bývají to docela zajímavé okamžiky, protože Albrecht z Valdštejna je šlechtic, který hovoří se svými poddanými. Někdy to bývá poměrně veselé,“ říká Jana Pavlíková, kastelánka frýdlantského hradu a zámku.

Albrecht z Valdštejna bohaté frýdlantské panství zakoupil v roce 1622. Za jeho vlády zažívalo Frýdlantsko, na rozdíl od jiných panství, období prosperity.

Útrap spojených se třicetiletou válkou zůstali tamní poddaní ušetřeni. „On vedl války tak, aby se jeho panství nedotkly, takže se tomu tady říkalo terra felix – šťastná země,“ vysvětluje Jana Pavlíková.

Návštěvníci frýdlantského zámku si se slavným vévodou budou moci popovídat od devíti do půl čtvrté odpoledne.

Albrecht z Valdštejnau v Sosnové
autor: Michaela Vlková
Spustit audio