FOTO: Festival dětského čtenářství v Liberci láká. Nejmladší má přivést ke knihám

6. červen 2019

Desítky autorů dětských knih, nakladatelů nebo i herců se věnují nejmenším čtenářům na třídenním Festivalu dětského čtenářství v Liberci. Na třídenní knižní přehlídku se přihlásilo 140 školních tříd, přijíždějí z celého Libereckého kraje, pestrý je i program pro veřejnost.

Na děti čeká předčítání, seznámení se spisovateli a ilustrátory, autogramiády i nebo i takzvané Listování, tedy divadlo s knihou v ruce s Lukášem Hejlíkem.

V hlavním sále Lidových sadů si malí i velcí čtenáři prohlížejí knihy vystavené na stolech, listují a čtou si, hrají společenské hry a tvoří ve výtvarných dílnách. „Našla jsem si tu knížku o koních, které mám ráda,“ říká desetiletá čtenářka Majda, která na festival přijela z Nového Boru.

Čtení a vzdělávání dětí

Nápad na založení festivalu se původně jako Veletrh dětské knihy zrodil v hlavě Dagmar Helšusové, která je ředitelkou festivalu: „Motivace je stále stejná – přivést co nejvíce dětí ke knize, naučit je dobře číst, aby čtenému dobře rozuměly a tím byly lépe vzdělavatelné.“

Jeden ze stánků představuje knihy Jiřího Žáčka, který na festivalu vystoupil. Jeho texty četl publiku v Experimentálním studiu herec Václav Helšus. Předčítání spojené s besedou pro děti měla i pražská spisovatelka Eva Papoušková: „Moc bych si přála, aby Festival dětského čtenářství byl nejen v Liberci, ale v každém městě naší krásné země. Protože když dětem čteme, odehrávají se jim v hlavách nádherné věci, prožívají úžasná dobrodružství.“

Až do pátečního odpoledne

Kromě povídání s autory a ilustrátory čeká děti i tvorba vlastní knihy nebo možnost zahrát si divadlo. Festival dětského čtenářství pokračuje v Liberci dnes a zítra vždy do pozdních odpoledních hodin – ve čtvrtek 6. června do 17 hodin, v pátek 7. června do 16:30.

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.