Fotbalisté proti krtkům. Na koho si vsadíte?

Místo fotbalu slalom mezi krtinci. Tak by mohla vypadat fotbalová sezóna hráčů z Mníšku u Liberce. Ti využívají hřiště v Oldřichově v Hájích, kde ale žije i krtčí rodinka. A ta o fotbal evidentně nestojí.

Začátek fotbalové sezóny se přitom neodvratně blíží, soutěž začne za necelé dva týdny. Fotbalisté se proto vrhli do boje s krtky na všech frontách. Vytáhli na ně hlučné vibrační desky, podomácku vyrobené plašiče a dokonce i dýmovnice. Na posilněnou si vzali pivo a buřty. Kdo tuhle bitvu vyhraje, to se ale teprve uvidí.

Fotbalové hřiště v Oldřichově v Hájích je plné krtinců

„Je to hydraulická noha. Je to na silnice, není to na trávu. My to používáme na ty krtince. Ta hlína se zatluče zpátky, pak se vezme ta žába, tou se to užábuje a dohladí,“ popsal jeden z fotbalistů Lukáš Ptáček práci s vibrační deskou, kterou používají k likvidaci krtinců.

Možná pomůžou plašiče podle návodu z internetu

 

Kromě silničářské techniky používají také takzvané plašiče, vyrobené z petlahví. „To je z internetu, jsme vyčetli, že to vydává zvuk do té hlíny. Krtkovi by to mělo údajně vadit a měl by zmizet. Ještě máme originální plašiče na krtky, ale moc se to neosvědčilo. On se nám mstí, my jsme tady měli pár krtinců, zválcovali jsme to. Je to trochu k smíchu, protože krtek se objevil hned, jak jsme to uválcovali. To je celá kolonie, normálně Hujerovi,“ přiblížil situaci Lukáš Ptáček.

Fotbalisté používají na krtince také silničářskou techniku

„Hlavně s tím bojujeme asi už půl roku a myslím si, že se to horší,“ doplnil ho Lukáš Vondrouš, kapitán týmu B Mníšek u Liberce. Proti krkům používají také dýmovnice, kterými se je snaží z podzemí vykouřit, nebo jim hromádky prostě rozdupou.

Proti krtincům se hodí holínky i hrábě

Krtkům přitom nesmí ublížit, protože je zvíře chráněné. „Proto děláme všechno proto, abysme ho odehnali,“ vysvětlil Lukáš Ptáček. Kromě likvidace krtinců také na hřiště sejí trávu a doufají, že do začátku fotbalové soutěže krtci zmizí a tráva se uchytí.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.