Fotbalisté Liberce porazili Ostravu 2:1, po delší době se trefil útočník Marek Bakoš

1. listopad 2015

Liberečtí fotbalisté v posledních dvou ligových a jednom pohárovém zápase uhráli pokaždé remízu 1:1. V sobotním utkání 12. kola nejvyšší domácí soutěže už ale znovu dokázali zvítězit. V souboji s poslední Ostravou potvrdili roli favorita a díky trefám Bakoše a Šurala porazili Baník 2:1. Ale nebyla to pro Severočechy procházka růžovým sadem, Ostrava urputně bránila, podobně jako v minulých duelech soupeři Liberce - Olomouc s Jihlavou.

„Když nedáte první branku pokud možno co nejrychleji, tak je to vždycky těžké. Ale myslím, že bylo vidět, že jsme teď týden dobře potrénovali, odpočinuli jsme si od fotbalu, a zase tam byla vidět chuť a nadšení,“ pochvaloval si záložník Slovanu Josef Šural hlavní atribut liberecké hry, a jakoby naznačoval, že právě nadšení a snad i dravost jeho týmu v minulých duelech se soupeři ze spodní části ligové tabulky chyběly.

Ale když hovoří o nutnosti vstřelit houževnatě bránícím celkům co nejrychleji první branku, je třeba dodat, že v duelu s Baníkem se bleskurychlé branky diváci nedočkali. Onen základ k následnému zisku tří bodů položil útočník Marek Bakoš až v samém závěru první půle. Zakončil precizní centr Lukáše Bartošáka a po šesti gólově hluchých představeních se konečně zapsal mezi střelce.

„Jedna věc je být prospěšný hrou, ale já jsem útočník, a to vám to pak připomínají. Když nedáváte góly, tak se sice vyzdvihuje práce, ale ta úkol útočníka je takový, aby dal gól, aby mužstvu pomohl. Nebyl jsem z toho nějak nervózní, ale myslel jsem na to,“ podotýká Bakoš, který je ale především díky úspěšnému vstupu do sezony s šesti trefami stále nejlepším libereckým střelcem.

Slovenský útočník měl odjakživa čich na góly, a v téhle souvislosti je třeba říct – snad mu to vydrží, a snad si neporaní si nos. Že to zní zvláštně? Možná, ale pozornému fanouškovi neunikne, že zranění obličeje, konkrétně právě nosu, se Libereckých tak nějak drží. Zlomený nos už měli Zdeněk Folprecht, Herolind Shala a v sobotu kvůli soupeřově úderu do těchto míst předčasně střídal také kapitán David Pavelka.

„Naštěstí to vypadá líp než během zápasu. Je to zase nos, to je teď každý týden. V první chvíli to vypadalo na zlomeninu, ale naštěstí nemá zlomenou kost, dostal to na chrupavku. Snad z toho nebude nic vážnějšího, v tuhle chvíli to s ním vypadá líp než s Folprechtem, který zase inkasoval tvrdý zákrok od soupeře,“ popisuje liberecké trable trenér Jindřich Trpišovský. Jeho tým nebude na příští duel čekat dlouho, domácí soutěž ale vymění za Evropskou ligu – už ve čtvrtek Slovan nastoupí ke čtvrtému utkání základní skupiny na půdě holandského Groningenu.

autor: David Nyč
Spustit audio