Filmový festival Jeden svět Liberci je v plném proudu

16. březen 2011

Festival Jeden svět v Liberci je v plném proudu. Jedním z filmů, který už lidé viděli, je například dokument režisérky Lindy Jablonské, který ukazuje předvolební kampaň očima mentálně postižených lidí. Dokument s názvem Pozemšťané, koho budete volit? o předvolební a volební mašinérii zaujal i redaktorku Českého rozhlasu Sever Evu Malou.

Čtyřicetiminutový dokumentární film natáčela skupina handicapovaných lidí z občanského sdružení Inventura pod taktovkou režisérky Lindy Jablonské. Aleš, Josef, Lucie, Martin, Patrik a další aktéři filmu zachytili politiky tak, jak je neznáme, a také bohatou směs názorů obyčejných lidí.

Nejvíce si filmování užíval obdivovatel Harryho Pottera a vesmíru Aleš Koudela, který zjišťoval, který z politiků by mohl být mimozemšťan. Mnohdy se scénáristé a dokumentaristé ocitli ve velmi nepříjemných situacích, kdy se k nim někteří spoluobčané chovali velmi nevybíravě. Například, když navštívili předvolební kampaň komunistické strany.

Film podle tvůrců filmu dokazuje, že i lidé s mentálním postižením se můžou ve veřejném prostoru orientovat a mít politický názor. Štáb otevřel témata, která jsou neobvyklá, zjišťoval, jestli politická korektnost a předvolební sliby nejsou jen prázdnými hesly a pokoušel se odhalit, nakolik je dvacet let po revoluci v českém člověku stále zakořeněný předsudek vůči všemu, co není "úplně normální".

autor: Eva Malá
Spustit audio