Fenomén Ploučnice - po celý srpen k vidění v muzeu v Mimoni

11. srpen 2011

Fenomén Ploučnice je název výstavy, která je v srpnu k vidění v Městském muzeu v Mimoni na Českolipsku. Podle autora výstavy, historika Ladislava Smejkala, je Ploučnice opravdovým fenoménem. Formovala krajinu, je součástí historie a kultury severních Čech a je živlem, který člověka oslovuje a děsí zároveň.

Na mnoha fotografiích jsou k vidění zákoutí, která dříve zdobila břeh Ploučnice a dnes už třeba ani nestojí. Autor výstavy, historik Ladislav Smejkal považuje obecně řeky za velmi důležitou součást krajiny, ale také historie a kultury.

Blízko řeky také vznikala města, například právě Mimoň. Ploučnice protéká Libereckým i Ústeckým krajem, její tok je dlouhý 106 kilometrů. A má dokonce dva prameny.

Bohuslav Balbín napsal i báseň, ze které je cítit autorův velký obdiv a citový vztah k řece Ploučnici. Napsal: „Nerozbolí tě z ní hlava, i když se napiješ přes míru. Vzbuzuje to podiv. Třebas putuje nedobrovolně, abych tak řekl, a přece dává průzračnou vodu bez bahna."

Ploučince ale není jen námětem pro poezii, je také živlem, který přinesl už před více než sto lety povodeň. Lidé pak museli koryto řeky uměle upravit, aby se dalším záplavám vyhnuly.


Zvětšit mapu
autor: sas
Spustit audio