Fašankové koblihy z Kozojídek
Boží milosti, jitrnice, huspenina, zabijačkové dobroty všeho druhu – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- ½ l mléka
- 5 lžic cukru
- 50 g kvasnic
- 5 žloutků
- štamprle rumu nebo slivovice (0,05 l)
- 2 vařené brambory
- marmeládu nebo ušlehané bílky
- tuk na smažení
- špetku soli
Postup:
- Z teplého mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, přidáme žloutky, štamprlu rumu nebo slivovice a uvařené a jemně nastrouhané brambory.
- Vypracujeme hodně vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
- Pak vyhazujeme lžičkou malé bochánky, které necháme zase trochu nakynout.
- Poté vytvoříme prsty uprostřed bochánku důlek a vhazujeme do rozpáleného oleje.
- Hotové pocukrujeme a do důlku dáme marmeládu nebo šlehané bílky s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.