Fašankové koblihy z Kozojídek

Boží milosti, jitrnice, huspenina, zabijačkové dobroty všeho druhu – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • 5 lžic cukru
  • 50 g kvasnic
  • 5 žloutků
  • štamprle rumu nebo slivovice (0,05 l)
  • 2 vařené brambory
  • marmeládu nebo ušlehané bílky
  • tuk na smažení
  • špetku soli

Postup:

  1. Z teplého mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, přidáme žloutky, štamprlu rumu nebo slivovice a uvařené a jemně nastrouhané brambory.
  2. Vypracujeme hodně vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
  3. Pak vyhazujeme lžičkou malé bochánky, které necháme zase trochu nakynout.
  4. Poté vytvoříme prsty uprostřed bochánku důlek a vhazujeme do rozpáleného oleje.
  5. Hotové pocukrujeme a do důlku dáme marmeládu nebo šlehané bílky s cukrem. 
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.