Farma Vysoká v Chrastavě pořádá 1. Mistrovství ČR v bezudidlovém ježdění

26. červenec 2018

 V Chrastavě založily nadšené jezdkyně na koních první Český bezudidlový spolek. Propagují ježdění bez kovového udidla v tlamě koně.

Zvíře řídí jen ohlávkou, nebo dokonce pouze provazem přehozeným přes jeho krk. Koně bez udidla se ale nemůžou účastnit oficiálních závodů, a tak spolek pořádá své vlastní soutěže. „Dříve Kara udidlo měla, normálně jsme závodily a byla velmi úspěšná,“ říká majitelka klisny Michaela Škodová, zakladatelka prvního Českého bezudidlového spolku a dodává: „Vždycky ale byla taková naštvaná na to udidlo a každý parkur byl boj.“

Začátky bez udidla

Vše se změnilo, když se Michaele narodil syn a Kaře se shodou okolností narodilo hříbě. „Kara měla kobylku, která se jmenuje Karma. Po naší společné mateřské dovolené jsme začaly jezdit bez udidla, abychom byly obě spokojené, hlavně tedy Kara,“ popisuje Škodová.

Michaela Škodová se synem a klisnou Karou

Ohlávka a nákrční řemen místo udidla

„Ohlávkou ji v podstatě bez problému uřídím. Chce se mnou spolupracovat,“ říká Michaela a s úsměvem dodává: „Bez udidla je absolutně klidná, ovladatelná a spokojená.“ Kromě ohlávky používá Michaela také nákrční řemen. „S tím je Kara nejspokojenější,“ tvrdí.

Podle Škodové má Český bezudidlový spolek v současnosti zhruba osmdesát členů. „Velmi rychle přibývají další,“ upřesňuje jezdkyně.

 „Osobně si myslím, že jezdecký svět čekal na vznik spolku, který sdružuje tyto jezdce a zájemce z celé republiky, ale i z celého světa, protože těchto organizací je na světě málo,“ říká Anna Kohútová, členka výkonného výboru spolku. Její hřebec Fénix jezdí bez udidla již přes osm let. „Původně to vzniklo kvůli jeho zdravotním komplikacím,“ upřesňuje Kohútová a dodává: „Zároveň jsem hledala přirozenější způsob, jak jezdit a došla jsem k tomu, že bez udidla je mu to příjemnější.“

spokojenost bez udidla

Mistrovství České republiky

Členky spolku organizují první Mistrovství České republiky v bezudidlovém ježdění, které začíná na Farmě Vysoká v Chrastavě 27. 7. a potrvá až do neděle 29. 7. Diváci se mohou těšit na výkony čtyř desítek koní a jejich jezdců v parkuru a drezúře.

autoři: Lucie Fürstová , Kateřina Štulíková

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.