Exšéf liberecké policie dostal za korupci a porušení povinností podmínku

20. leden 2015

Bývalý šéf policie v Liberci Miroslav Dvořák dnes u soudu vyvázl s podmínkou. Okresní soud v Liberci mu za korupci a porušení služebních povinností uložil dva roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Dostal taky šestiletý zákaz práce u bezpečnostních sborů. Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Miroslav Dvořák dnes k soudu kvůli nemoci nedorazil. Trest dostal podle soudce Richarda Skýby hlavně za korupci, která souvisela s dopravním projektem zaměřeným na zvýšení bezpečnosti u škol.

„Jednání o věci, která se týkala policie, bylo vedeno v soukromí, mimo pracovní dobu, někdy vpodvečer. To je naprosto nepřijatelné. Pokud se má scházet, tak ať se schází na služebně a ať se o tom provede zápis. Mně to připomíná nějakou banánovou republiku, bez jakékoli kontroly,“ uvedl soudce.

Miroslav Dvořák si podle soudu řekl před šesti lety o úplatek čtvrt milionu korun, aby podpořil projekt soukromé firmy na umísťování radarů pro měření rychlosti u škol v Libereckém kraji. Jako hlavní důkaz posloužily u soudu telefonické odposlechy.

„Měl si telefonicky říci o úplatek 250 tisíc korun. Je k tomu zásadní důkaz – odposlech a záznam telekomunikačního provozu,“ prohlásil státní zástupce Radim Kadlček.

Pro obžalovaného Dvořáka navrhoval nepodmíněný trest. „Zvážím podání opravného prostředku,“ dodal státní zástupce.

Rozsudek soudu je zatím nepravomocný. Státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

autoři: Eva Malá , mka
Spustit audio