Evropské dotace na Čistou Jizeru se vracet nemusí

19. říjen 2011

Města a obce v povodí Jizery dotace na čističky odpadních vod a opravy kanalizací vracet nebudou. Vyplývá to ze sdělení Vodohospodářského sdružení Turnov, které projekt Čistá Jizera dokončilo tento měsíc.

Evropská komise oznámila, že České republice neproplatí deset miliard korun na zlepšení kvality odpadních vod. Nelíbí se jí, že má proplácet peníze projektům, na kterých následně jako provozovatelé vydělávají soukromé firmy. To se ale netýká Čisté Jizery.

Podle ředitelky Vodohospodářského sdružení Turnov Marcely Červové jsou dotace na Čistou Jizeru z velké části vyplacené. Celkem to bylo 540 milionů korun.

Spolek zhruba dvaceti obcí, ke kterým patří i Turnov, Semily, Lomnice nad Popelkou nebo Rokytnice nad Jizerou podle evropských regulí v minulosti vypsal koncesi na provozovatele zmodernizované sítě čištění odpadních vod.

Právě to je podle ředitelky Červové důvod, proč se nasmlouvaná dotace vracet nebude a chystané zdražování vodného a stočného v obcích kolem řeky Jizery nepřekročí plánovanou výši, která souvisí hlavně se zvyšováním DPH. Rozhodovat o nových cenách se bude 14 listopadu.

Spustit audio