Eurozámky ulehčují život handicapovaným. Další přibyl u toalet v centru Liberce

11. březen 2016

V Libereckém kraji ulehčují život lidem s handicapem. Takzvané eurozámky, kterými jsou vybavena například sociální zařízení, opravdu pomáhají. Zatím jich je pouze osm. Jedna z toalet se s takzvaným eurozámkem přibyla v centru krajského města.

Speciální toaletu s eurozámkem otevřel v centru Liberce na terminálu MHD Fügnerova Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. „Toaleta je vybavená eurozámkem, na který jde použít pouze euroklíč,“ říká Jan Šulc z ANO 2011, předseda představenstva DPMLJ. „Je to evropský projekt, který má zkvalitnit a usnadnit přístup imobilních občanů na sociální zařízení,“ vysvětluje Jan Šulc.

Euroklíč si handicapovaný člověk či senior může vyzvednout v liberecké pobočce Národní rady osob se zdravotním postižením. Speciální sociální zařízení v centru Liberce je pod dohledem. „Obsluha to tu kontroluje a s dobou provozu veřejných toalet jsou otevřena i tato bezbariérová zařízení na euroklíč,“ říká Česta Havrda, zaměstnanec DPMLJ.

V jednání je dalších deset míst v Libereckém kraji, kam by se měly eurozámky umístit. V Německu nebo Dánsku jsou eurozámky umístěny na každém odpočívadle u dálnice.

autor: Eva Malá
Spustit audio