Dvě historické tramvaje – novinky Technického muzea v Liberci

15. červenec 2016

Do Technického muzea v Liberci přivezla nákladní auta s jeřábem dnes (17. 7.) ráno dvě historické tramvaje. Jednu z Česka a jednu z Německa. Lidé si v nich budou moci posedět a zavzpomínat, děti si pak budou moci zahrát na řidiče nebo si vyzkoušet cvakat jízdenky.

Areál bývalých libereckých výstavních trhů, kde muzeum sídlí, by se měl postupně rozrůst o park s netypickými odpočinkovými místy a také o dílnu pro kutilský kroužek.

„V tomto voze se cvakaly pouze Fahrkarten, protože tento vůz jezdil pouze ve východním Německu, ale pořídili jsme si ho, protože ho vyrobili v Praze,“ vysvětluje Tomáš Krebs z Boveraclubu o novém voze krémové barvy s modrými nápisy.

Druhá tramvaj je česká a v červené barvě. Vozy není snadné do Liberce dostat, jsou rozměrné a těžké, ale vůbec nejtěžší je historické kousky sehnat. „Možná nejdůležitější věc je, že jsme dostali tip na možnost pořízení vozidla. Je to možná díky tomu, že naše činnost je v Česku i v zahraničí známá,“ říká Tomáš Krebs.

Do Technického muzea v Liberci přivezla nákladní auta dvě historické tramvaje

„Bude to pravděpodobně jako souprava jezdit po Liberci. Kdyby se to podařilo, to by bylo nádherný,“ doplňuje ředitel Technického muzea Tomáš Němeček.

Kolem muzea by měl vyrůst park, odpočinkové místo pro dospělé i děti. „Kolem toho parku by měly být nějaké exponáty, aby zajímaly děti,“ popisuje svou představu ředitel muzea.

autor: sas
Spustit audio