Dva roky po povodních je v Heřmanicích stále znát, že obec zničila voda

3. srpen 2012

Za několik dní to budou dva roky, co se Libereckým krajem přehnala povodeň. Jednou z nejvíce postižených obcí byly Heřmanice na Frýdlantsku. Voda tam zpustošila silnice, mosty, strhla několik domů a spousty jich poničila.

Stopy po předloňských povodních tu ještě úplně nezmizely. U krajnice leží hromada kamení, v korytě potoka se rýpou bagry, přejíždím přes provizorní most. Po některých domech není ani památka, jiné se blýskají novou fasádou. Pan Antonín, který právě přidělává plaňky plotu mi říká, že s takhle velkou vodou se nikdy nesetkal: "My jsme v životě v baráku vodu neměli od roku 45, teď jsme ji mělo 50 centimetrů a ještě nás čeká spousta práce."

I ostatní už většinou pracují na takzvaných dodělávkách. Daleko hůř je na tom před povodněmi velmi prosperující sklárna Spiderglass. Půl roku jsme museli zastavit práci a to se na nás podepsalo, konstatuje majitel Josef Novotný: "Barák jsme neměli vůbec pojištěnej při povodni, takže nás to zasáhlo ekonomicky, ale snažíme se tu výrobu dodržet."

V obci se stále pracuje, a ještě nějaký čas to potrvá, stále ještě nejsou dokončené některé krajské silnice, dodává starosta Vladimír Stříbrný ze Starostů pro Liberecký kraj. Obci by se teď zrovna hodily opravené ploty, oyvatelé Heřmanic by je potřebovali ze všeho nejvíce. Do obce si totiž navykli jezdit zloději a krást.

Heřmanice se z hrůzy, kterou prožili 7. srpna 2010 probouzí jen pomalu. Je tu vidět spousta odvedené práce. Zároveň ale i spousta práce, která je teprve čeká.

autor: Eva Malá
Spustit audio