Důležitý den za sebou mají nejen prvňáčci, ale i děti, které šly dnes poprvé do mateřinky

1. září 2015

Svůj velký den si dnes (1.9.) prožily v Libereckém kraji nejen prvňáčci, ale také tříleté děti, které šly dnes vůbec poprvé v životě do mateřinky. První den ve školce provází tradičně smutek z odloučení a slzy, které ale záhy vystřídá radost z nových hraček a kamarádů.

Rodiče dávají svoje děti do školky s trochou obavy, ale v poslední době stále častěji i s velkým množstvím úlevy. To, že se jejich syn nebo dcera do školky vejde, není totiž v dnešní době zdaleka samozřejmostí.

„No, prožívám to víc, než syn. Protože on ještě neví, že tady nebudeme a mě už kanou slzy a jsem nervózní. Bála jsem se, aby se do školky dostal, protože je lednový. V naší spádové školce jsme se nedostali, ale měli jsme štěstí, že systém funguje a že nás umístili jinde. Sice musíme dojíždět, ale pořád je to schůdné,“ popisuje s viditelnou úlevou tady v mateřince Kapička v Jablonci maminka Petra Handlýřová.

První den nového školního roku je tu šrumec a nechybí slzy, dětí i dospělých. To je klasika, říká s úsměvem ředitelka Kapičky, Lucie Papoušková.

„Loučení je náročné a dlouhé. Chápeme obavy rodičů, ale je dobré to neprotahovat. Rodiče ale mohou přes celý den volat, protože ten první den je specifický. Jakmile se ale zabouchnou dveře a rodiče jsou pryč, tak děti spolupracují.“

Školka má plno a další zájemce musí odmítat. „Bohužel, školka není nafukovací,“ uzavírá ředitelka.

Místo nafukovacích městských školek fungují soukromá zařízení. Liberec i Jablonec na ně přispívá, potvrzuje liberecký radní Ivan Langr ze Změny pro Liberec a mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová.

„Soukromá mateřská škola může požádat město o zaplacení části nákladů, které má s umístěním dítěte,“ konstatuje Langer a Hozová doplňuje: „Radnice přispívá už druhým rokem tisíc korun měsíčně na pobyt dětí v soukromých předškolních zařízeních. Příspěvek platí pro ta zařízení, která jsou registrovaná a prověřená.“

Nabídku soukromých škol si projela před potvrzením přijetí do městské mateřinky i maminka Petra. „Ty možnosti jsou, ale finančně je to o něčem jiném… I když město přispívá, pořád je ta částka řádově někde jinde,“ uzavírá maminka.

autor: sas
Spustit audio