Drážďany v Liberci: Kinetické umění Ulrike Mundt

Liberecká galerie DADs nabízí návštěvníkům výstavu německé umělkyně Ulrike Mund. Výtvarnice z Drážďan, která má za sebou už 60 výstav, přivezla do Liberce své neobvyklé, rozměrné často kinetické objekty. Výstava nese název Behind the surface, česky Pod povrchem.

„Nedělala jsem své objekty speciálně pro tuto výstavu. Prohlédla jsem galerii a vymyslela, co by se sem dobře hodilo, co bych mohla předvést. A z toho to vlastně to vzešlo,“ říká autorka výstavy Ulrike Mundt. Syrový prostor galerie Die Aktualität des schönen dílu Ulrike Mundt sluší.

„Ten prostor mi moc vyhovuje. Protože má velmi extravagantní industriální strop a také kvůli té pěkné výšce. A tak mohu z mých prací předvést věci, které jsou vysoké. Je to dobrý prostor ke hře,“ pokračuje umělkyně.

Návštěvníci výstavy Ulrike Mund

Ulrike Mundt absolvovala drážďanskou akademii ateliér sochařství – to je jeden z důvodů, proč ji Jan Stolín oslovil a pozval do Liberce. „Ulrike Mundt připravila výstavu ze své poslední kolekce, kde představuje minimalistické objekty. Pracuje se zvukem, ráda využívá pohyb, takže jsou to kinetické objekty,“ popisuje kurátor výstavy Jan Stolín.

Dalo by se říct, že to má něco společného se mnou, umělci se také stále otáčí okolo sebe sama.

„Tady tohle je má práce, kterou mám moc ráda, má se mnou hodně společného. Vidíte podstavec na třech stojnách. Je to velmi vysoké, tak nadlidsky. Kinetické umělecké dílo,“ říká umělkyně, která stojí u největšího objektu výstavy a pokračuje: „Na tomto podstavci se stále kolem dokola otáčí roura vyrobená z hlíny. Točí se stále kolem sebe. Dalo by se říct, že to má něco společného se mnou, umělci se také stále otáčí okolo sebe sama.“

Dílo Ulrike Mund

Výstava potrvá do 9. prosince

Ulrike Mundt absolvovala drážďanskou akademii ateliér sochařství, to je jedním z důvodů, proč ji Jan Stolín oslovil a pozval do Liberce.

Expozice Behind the surface, která bude v centru Plaza v galerii Aktualität des schönen přístupná až do 9. prosince, je součástí projektu Liberec – Drážďany. Galerie postupně představně mladé osobnosti německé výtvarné scény. „Je to významné kulturní místo, které má svou školu a její absolventi se na německé scéně poměrně dobře uplatňují,“ komentuje Stolín.

Dalším drážďanským autorem, který přiveze do České republiky své dílo, bude v lednu 2017 multimediální umělec Heinz Schmöller.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio