Dopadne to dobře, věří Luděk Nečesaný. Obvinění z korupce odmítá

2. květen 2017

Policii nedůvěřuje a vypovídat bude případně až u soudu. Své obvinění považuje za "obrovskou imaginárnost". Luděk Nečesaný, ředitel Krajské nemocnice Liberec, se v rozsáhlém rozhovoru pro Český rozhlas vůbec poprvé vyjádřil k obvinění z korupce. Podle detektivů přijal milionové úplatky, které měla "vyprat" jeho manželka Šárka. "Úplatky jsem nepřijal. Jsem si jistý, že tato kauza skončí velmi dobře," tvrdí.

Policie obvinila Luďka Nečesaného v roce 2015 z přijetí úplatku. Jeho ženu Šárku ve stejnou dobu obvinila z legalizace výnosů z trestné činnosti. Třetí obvinění si v průběhu vyšetřování vyslechl Tomáš Macháček ze společnosti MedicCor, a to za poskytnutí úplatku. Jak před časem informoval Český rozhlas, Nečesaného žena si za poradenské služby pro zdravotnické firmy účtovala - jak zjistili detektivové - i pět tisíc korun na hodinu. Podle policie se ale jednalo o fiktivní faktury, ve skutečnosti mělo jít o úplatky pro jejího manžela.

Obvinění z přijetí úplatků jste si vyslechl v červnu 2015. Od té doby – a nedávno také znovu pro Český rozhlas - tvrdíte, že vám policie nesdělila, co jste měl spáchat, co vám klade za vinu. Nedávno ale případ uzavřela a na státní zastupitelství podala návrh na obžalobu. Už tedy víte, čeho jste se měl dopustit?
Nevím.

Pořád to nevíte?
Pokud policie půjde nějakou cestou, tak je to takzvané obvinění za to, že jsem měl umožnit některým firmám, aby k nám do nemocnice dodávaly zboží. Tomu se ale s právními zástupci spíše smějeme. Listinné důkazy, výslechy svědků a analýza všech různých písemností z nemocnice toto jednoznačně vylučují. Věřím, že až si to uvědomí i policie, tak ve finále možná použije náš model obchodní politiky v Liberci jako vzorový. Opravdu si s naším právním zástupcem neumíme představit, co přesně jsem udělal, jaký trestný čin se stal a komu vznikla škoda.

K tomu se ještě dostaneme. Vypovídal jste na policii?
Ne.

Proč ne?
Ani já ani manželka vypovídat nebudeme. Nepovažujeme policii a státní zástupce ve fázi přípravného řízení za věrohodného partnera, který by nezneužil cokoli, co řekneme. Je to na základě prožité skutečnosti z případu našeho syna. Naše argumentace se odehrává v písemné rovině. Všechno, co jsme měli říct, sdělujeme písemně. A pokud se dostaneme k soudu, budu vypovídat velmi rád. Ale na půdě neutrální, ne na policejní služebně.

Možná, že kdybyste vypovídal, věděl byste víc o tom trestném činu, ze kterého vás policie obvinila. Nepomohlo by celé věci, kdybyste spolupracoval?
Nepomohlo, protože ta konkrétnost je popsána z hlediska postupů uvnitř liberecké nemocnice při řešení obchodní politiky, ať už listinnými důkazy nebo svědky. Bavíme se o potvrzeném systémovém chování a výsledcích liberecké nemocnice, které jednoznačně vylučují účast ředitele na této politice. A když už přistoupíme na skutečnost, že mohl Nečesaný něco ovlivnit, tak výsledky obchodní politiky jsou po jeho nástupu do funkce dramaticky lepší než předtím. Ta imaginárnost obvinění nebo budoucí obžaloby je obrovská.

Můžete být konkrétní?
Generální ředitel má pod sebou mnoho odborných ředitelů. Po cestě k podpisu smlouvy se odehrává dalších mnoho podpisů od jednotlivých primariátů po odborné ředitele. Pozice statutárního ředitele podepisuje dokumenty ve finále, kdy jsou schváleny procesními kolečky. To vše je dávno ve všech výpovědích potvrzené. S právním zástupcem si nejsme vědomi vůbec ničeho, ale vůbec ničeho, co by mohlo být nazváno trestným činem. To, jak bude napsána obžaloba, je pro mě opravdu hledáním ve věštecké kouli. Možná nějak napsaná bude, protože jeden z hlavních předmětů státního zástupce je lež nebo vytváření lživých principů pro dosažení výsledku.

Mluvíte o ústeckém státním zastupitelství, které váš případ dozoruje? Takhle to podle vašeho názoru funguje?
Já se ve svém životě se státními zástupci nepotkávám tak často. Ústecký státní zástupce mi zatím nic neudělal. Můžu to brát tak, jestli bude ochoten být nástrojem nějakého potrestání - v uvozovkách - viníka tím, že zneužije nástroj trestního stíhání pro dosažení potrestání z jiné kauzy. Nebo jestli vyhodnotí, že práce policejních orgánů a její výsledek je takový, že logicky - podle mě - má vést k zastavení trestního stíhání.

Pojďme se tedy bavit zcela konkrétně na základě toho, co tvrdí policie. Ta vás viní z přijetí úplatků v řádech několika milionů. Vzal jste někdy úplatek?
Ne. Policie mi neřekla, od koho jsem úplatek přijal a za co. To je ta hlavní pointa. Já jsem úplatek nikdy nepřijal. Je velmi hloupé slučovat aktivitu nezávislé firmy s mým ředitelováním. Takže ne, žádný úplatek jsem nikdy nepřijal.

Policie ale skutek popsala. V březnu 2009 vaše manželka Šárka Nečesaná založila firmu Sarmed. Skrze tuto společnost jste měl podle detektivů inkasovat úplatky od zdravotnických firem za to, že mohly dodávat do liberecké nemocnicě. Těm měla vaše žena fakturovat fiktivní služby. Lidově řečeno měla tyto nelegální peníze vyprat.
V obviněních je moje manželka identifikovaná jako kadeřnice. Chci podotknout, že moje manželka má nedostudovanou pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem. To je jedna věc. Od roku 2003 se mnou dlouhodobě a pravidelně uvnitř jiných firem působí v poradenské a konzultační činnosti. Já jsem takový hnací motor odbornosti, ale potřebujete spoustu věcí zdokumentovat, překlady, prospekty. A to vše administruje ona. A spousty svědeckých výpovědí i říká, že byla mojí spolupracující osobou. A přesto je nazývána kadeřnicí. To je drzost.

Zpátky k Sarmedu. Proč ho vaše žena zakládala?
Veškerá moje aktivita byla v minulosti realizována přes firmu MUDr. Nečesaný. Tam je vše doloženo i policejním šetřením. Já jsem se tady (v Krajské nemocnici Liberec, pozn. red.) v roce 2008 stal předsedou představenstva při její transformaci na příspěvkovou organizaci. A z hlediska konkurenční doložky jsem nemohl být nositelem té firmy. Tak jsme založili jinou firmu, která se jmenovala Sarmed, a jednatelkou byla má manželka. V té firmě jsem byl já nositelem odbornosti, jsou tam uzavřeny vztahy mezi mnou a firmou podle dohody o provedení práce tak, abych se nedostával do střetu zájmů.

Pokud jde o čísla, tak Sarmedu se coby nováčkovi na trhu ekonomicky velmi dařilo. Hned v prvním roce raketově stoupnul a vydělal přes čtrnáct milionů, přičemž většinu těchto peněz zaúčtovala vaše žena do mzdových nákladů. Podobně tomu bylo i v roce 2010, tam už sice výdělek byl menší, zhruba 5,5 milionu, nicméně i tehdy téměř vše odešlo z firmy skrze mzdy. Veškeré plnění poradenských služeb jste tedy vykonával vy?
Ano. Pokračovali jsme v tom, co jsme celou dobu dělali v podobných milionových obratech. Nešlo to kvůli konkurenční doložce. Můžeme si o tom z morálních důvodů myslet cokoli, ale je to podnikání. A vyšetřovacími postupy bylo prokázáno, že nemělo jediný negativní vliv na chod nemocnice.

„Manželka byla jednatelkou společnosti, to je právní status. To že je někdo jednatelem neznamená, že ty služby vykonává. A uvnitř té společnosti jsem já a jsem tam doložen velmi detailně. Já jsem nositel know-how a manželka byla podpůrná činnost.“ Luděk Nečesaný, ředitel Krajské nemocnice Liberec

Tvrdíte, že firma Sarmed jen navázala na vaše předchozí působení ve firmě MUDr. Nečesaný?
Ano. Pro ty (zdravotnické) firmy jsem byl cenným svým know-how.

Nemůže to i tak být střet zájmů?
Samozřejmě že to může být střet zájmů. A proto jsem se v minulosti pokoušel věci řešit tak, aby to nebyl střet zájmů. Proto vznikl Sarmed. Odkloňme morální rovinu od roviny obchodní. V té morální rovině si o tom můžete myslet cokoli, na druhé straně je to prostě nějaká aktivita, která byla. Nejsem úplně hrdý na to, jak to prasklo, ale budiž. V rovině obchodní je můj střet zájmů definován jako statutární zástupce této společnosti (nemocnice) a jsem vázán konkurenční doložkou v jiných společnostech. Střet zájmů byl tím, jak to fungovalo, eliminován.

Podle policie byla nicméně nezvykle vysoká cena poradenství Sarmedu, kdy vaše žena si podle detektivů za hodinu práce účtovala i čtyři nebo pět tisíc korun. To je obvyklé?
Někde dva tisíce, někde čtyři pět tisíc. Jsou to věci, které byly jednak vytvořeny operativně na základě zadání společnosti, a jednak byly projekty, které jsem deset dvanáct let dlouhodobě připravoval a byl o ně projeven zájem. Že je to relativně významná částka, ano, souhlasím.

Proč firma Sarmed prakticky všechny vydělané peníze vykázala ve mzdových nákladech, když kromě vás, jak tvrdíte, nikoho dalšího nezaměstnávala?
To je logické, protože v té době kvůli stropům na zdravotní a sociální pojištění to byla nejlevnější forma zdanění peněz.

Dobře, to je vaše verze, vaše interpretace. Nicméně podle policie jste zvýhodňoval vybrané zdravotnické firmy, aby měly pravidelný přísun objednávek z nemocnice, a tedy i zaplacených dodávek.
To je naprostý nesmysl. Já jsem žádnou smlouvu, která by té firmě dávala jakoukoli garanci nějakého obratu, nepodepsal. Ani jednu. Obchodní referentka, vedoucí obchodního oddělení, ti všichni na policii řekli, zdali jsem u toho byl... A nebyl. Zda-li jim ředitel, nebo někdo jiný řekl, ať udělají určitý počet věcí, aby měl ředitel radost nebo peníze... A neřekl.

Luděk Nečesaný

Pokud jste to z pozice ředitele nemohl ovlivnit formálně, pak se ale nabízí otázka, zdali jste tak učinil nepřímo, třeba na základě osobních vztahů a známostí s primáři, lékaři a dalším personálem. Zkrátka těmi, kteří to ovlivnit mohli.
Proč bych to dělal?

Podle policie proto, abyste od zdravotnických firem skrze Sarmed inkasoval úplatky.
Jasně, ale to je hypotéza. Je jednoduché říct: mohl to takhle udělat. Ale oni musí říct: on to takhle udělal. Ty firmy tady v minulosti vždy byly a poté, co jsem nastoupil, se dramaticky zlevnily.

Tak jak Sarmed v podnikání raketově stoupal, šel i rychle k zemi. V březnu 2011 jste do společnosti vstoupil vy, ale na pouhý měsíc.
Poté co jsem odešel z nemocnice, ano.

Pak jste ale s manželkou firmu ihned prodali. Proč jste se jí zbavovali?
Protože jsme se dostali do rodinných problémů, já jsem se chystal působit mimo Liberec. V Sarmedu jsme rok předtím koupili dům a našli jsme na něj kupce, v tu dobu velmi výhodně. Kupec nabídl, že společnost koupí, a aby se neplatila daň z převodu nemovitosti, tak řekl, že nejjednodušší bude převod podílu. V té době jsem byl matlal, právník mi to poradil. Prodali jsme mu tu společnost s tím, že si koupil hlavně ten dům. A my jsme pokračovali (v podnikání) přes firmu Šárka Nečesaná.

Z obchodního rejstříku je zřejmé, že Sarmed od vás koupil Jan Podolský. To je kdo? Znáte ho?
Ne. Teď už ano, protože policie je vtahovala do hry, všichni tito lidé dostávali pěknou sodu.

Údajně se jedná jen o bílého koně, abyste se Sarmedu zbavili.
No jasně (smích). Ten příběh s bílým koněm, který policie rozehrává, mi přijde velmi úsměvný. Protože všechny ty společnosti, se kterými probíhala spolupráce (Sarmedu), jsou v poskytování zdravotnických služeb relativně velké. Myslíte, že takové společnosti by ztratily faktury nebo nepotvrdily spolupráci? Tudíž pokud si chlapci rozehráli nějaký příběh, jako že bílej kůň, tak se účetnictví prakticky obnovilo z druhé strany od těch společností. Do puntíku všechno sedí.

V této už tak zvláštní transakci je ale ještě jeden moment. Firmy Sarmed a tím pádem i domu, jak jste popsal, jste se zbavili. Po čase ale tento dům v centru Liberce koupila firma, ve které působil váš tchán. To je náhoda?V roce 2011 jsme dům jako Sarmed prodali a já jsem odešel do Karlových Varů. Tam jsem byl až do března 2013. Pak jsme se vrátili do Liberce a přemýšleli, co bude dál. Dům jsme kupovali jako investiční příležitost a také manželka chtěla pokračovat v kosmetických službách a chtěla velký salon. Tak jsem se zeptal, tchán měl (finanční) rezervy, a tak pomohl manželce se k domu dostat. Je tam ještě závazek k předchozímu majiteli, takže prostřednictvím tchána máme čas to splatit.

Třetím obviněným ve vašem případu je Tomáš Macháček ze společnosti MedicCor. Znáte se?
Známe.

Poskytl vám úplatek, jak tvrdí policie?
(smích) Pan Macháček mi žádný úplatek neposkytl. Policie někoho nutně potřebovala na druhé straně, aby aspoň někdo byl poskytovatelem úplatku. Tomáš Macháček je podle mě nejjednodušší cíl. Jednalo se o relativně malou firmu na začátku, kdy on z pozice předsedy představenstva byl vykonavatelem obchodních aktivit. Tomáš Macháček byl mnoho let můj podřízený v B. Braun Medical. Tomáš velmi jednoznačně řekl, co pro něj společnost Sarmed dělala. Tam se angažovala i manželka Šárka. Jeho obvinění zní, že na předem neznámém místě a v předem neznámý čas se domluvil s ředitelem Nečesaným na dodávkách do nemocnice. Jako fakt skvělý. Totálně neurčitý. Všichni zúčastnění si uvědomují, že to budou muset chvíli vydržet, že ten cíl, kterým jsem, ten terč se stane nezajímavým.

autor: hm
Spustit audio