Domy pro mentálně postižené ženy z Provodína se zatím stavět nebudou

16. červen 2014

Mentálně postižené ženy ze sociálního zařízení Domov Sluneční Dvůr v Provodíně na Českolipsku se zatím stěhovat nebudou. Liberecký kraj pozastavil stavbu domků v Jestřebí, Zahrádkách, Sosnové a České Lípě. Jeho zástupci se obávají, že by nestihlo vše dokončit do listopadu příštího roku a že by kvůli tomu kraj musel vracet dotaci. Pro ženy ale existuje náhradní řešení.

„Tam to mělo fungovat jako u vás doma. Ráno by si připravily snídani z potravin, které si samy nakoupí. Dělaly by smysluplné věci, které se k žití vztahují, a tak by zaplnily den," popisuje možnosti, které měly mít mentálně postižené ženy ze zařízení Domov Sluneční dvůr v Provodíně, jedna z tamních sociálních pracovnic Barbora Tyllová.

„Ústav je pro tyto lidi hrozně limitující. Už jenom tím, že tady bydlí 50 lidí na jednom místě. Jsou tady vícelůžkové pokoje a nemají metr místa pro vlastní soukromí, což jim transformace měla umožnit," dodává.

Sedm domků postavených v některých obcích mělo pomoci ženám začlenit se do běžného života. Liberecký kraj už do transformace investoval a to, že se zatím nestěhují, má jednoho jmenovatele. Kraj by nestihl projekt dokončit do listopadu příštího roku, což by způsobilo problémy s využitím dotace. Přesto úřad už nějaké peníze vracet bude.

„Některé náležitosti, které jsme si už nárokovali, vracet budeme. Týká se to investičních záměrů, případně peněz na projektové dokumentace. Ta maximální částka je v hodnotě asi 680 tisíc," vysvětluje krajský radní pro sociální záležitosti Petr Tulpa ze SLK. Od záměru ale kraj neupouští.

„Jenom změníme malinko způsob a charakteristiku. Dostavět znamená dokončit transformační proces, ale v jiném postupu než při podpoře finančních prostředků z Evropské unie," upřesňuje radní.

Domov chce ženám zajistit více soukromí

Postižené ženy tak nadále zůstávají v areálu Slunečního dvora v Provodíně. Soukromí by jim podle ředitele zařízení Pavla Kosa mohly zajistit třeba i některé úpravy společných prostor.

„Jestliže tu máme zůstat, musíme udělat základní kroky k tomu, abychom odstranili skupinovost a udělali individuální možnost, jak se mýt a sprchovat," říká Kos.

A jaká je tedy budoucnost klientek zařízení? „V roce 2014 by se měl zrekonstruovat dům v Partyzánské ulici, kam by se nastěhovalo sedm klientek do bytu dva plus jedna. V roce 2015 a 2016 by se měla zahájit výstavba domu pro vysokou míru podpory v Sosnové celkem pro 16 lidí. Pokud se nám odstěhuje několik klientek, budeme rušit především vícelůžkové pokoje. Bude tak vznikat více jedno nebo maximálně dvoulůžkových pokojů," přibližuje plány ředitel Domova Sluneční Dvůr v Provodíně.

Liberecký kraj chce domky pro postižené ženy do budoucna postavit. Jednou z variant je postavit je i za krajské peníze.

Spustit audio