Dodnes se neví, kde se Jan Amos Komenský narodil, ale v Polsku ho postihla tragédie

10. březen 2023

Přezdívá se mu učitel národů, protože se věnoval teorii výchovy a vytvořil speciální metodiku výuky cizích jazyků. Jeho tvorba byla ale mnohem širší a stal se tak jedním z největších myslitelů, filozofů a spisovatelů, jaké v naší historii najdeme.

Narodil se v roce 1592, ale kde? To se dodnes nepodařilo jednoznačně prokázat a titul Komenského rodiště si nárokují dokonce tři obce – Nivnice, Komňa a Uherský Brod.

Socha Jana Amose Komenského ve Fulneku

Jan Amos Komenský byl výrazným představitelem evangelické církve – Jednoty českých bratří, která byla po bitvě na Bílé hoře zakázaná. Se svou rodinou a družinou věrných musel odejít do exilu. Stalo se tak roku 1628 nedaleko Žacléře. Místo, kde Komenský naposledy stál na rodné hroudě, se nazývá Růžový palouček.

Později se usadil v Lešně na území dnešního Polska, kde se začal hlouběji zajímat o pedagogiku. V Lešně ho postihla i jedna z největších životních tragédií. Při velkém požáru shořel jeho česko-latinský slovník – dílo, na kterém pracoval celý život.

Poslední léta strávil v holandském Amsterdamu a pohřben je v nedalekém Naardenu. V roce 1933 získalo Československo do pronájmu kapli s hrobem Jana Amose Komenského za symbolický 1 gulden. Dá se tedy s trochou nadsázky říct, že Česko má miniaturní část svého území uprostřed Nizozemska.

autor: Jan Herget
Spustit audio