Dobrovolných hasičů v poslední době ubývá

16. listopad 2012

Podali si inzerát a čekají, až se jim někdo ozve. Čekají ale marně. O kom mluvíme? O dobrovolných hasičích, kterých neustále ubývá. Stávající členové jednotek stárnou a mladým se do uniforem a do špinavé práce nechce. Hasičů je tak stále méně, přitom zásahů významně přibývá.

"Přihlásit se může prakticky každý", zní redaktorce Šárce Škapikové v hlavě věta, kterou jí řekl velitel dobrovolných hasičů ve Stráži pod Ralskem, Pavel Vnouček. A tak se rozhodla, že prvních mladíků, které potká, se zeptá, jestli by se stali dobrovolným hasičem.

"Dobrovolnýho hasiče bych nedělal, na to nemám moc čas, další důvod je, že proto nejsem správnej typ člověka. Asi ne, není to práce, která by mě lákala nebo bavila," těmto dvěma mladíkům by se tedy k dobrovolné jednotce nechtělo. Ale než je odsoudíme, ruku na srdce. Kdo z nás by chtěl nasazovat svůj vlastní život a věnovat svůj volný čas pomoci cizím lidem. A navíc úplně zadarmo.

Evidentně nás moc není, jak potvrdil velitel strážských dobrovolníků Pavel Vnouček: "Určitě nám chybí členové, je nás pouze dvaadvacet, všichni máme svoji práci. Přihlásit se může opravdu každý, komu je více než 18 let a věnoval by tomu svůj volný čas. Hledáme prakticky celou dobu a zatím se nám nikdo neozval.

S nedostatkem členů bojují také ve Cvikově. Dobrovolní hasiči navíc čím dál častěji pomáhají profesionálním jednotkám, což potvrzuje i mluvčí profesionálních hasičů Zdeňka Štrauchová: "Ty dobrovolné jednotky jsou pro nás hodně důležité, jsme jeden tým. Musím říct, že by byla obrovská škoda i pro náš stát, kdyby se kvůli úsporným opatřením musel tento systém změnit."

Navíc v poslední době se mluví v souvislosti s šetřením o tom, že ze státních peněz půjde stále méně prostředků na profesionální hasiče.

Těžko mohou ale u požárů, povodní nebo dopravních nehod efektivně pomáhat týmy, které jsou už teď v oslabení. Nedostatek hráčů na dobrovolném hřišti by navíc mohl znamenat prohru nejen pro samotné hráče, ale pro nás pro všechny.

autor: sas
Spustit audio