Dobrovolní hasiči v Kravařích na Českolipsku mají další zásahové vozidlo

13. leden 2015

Dobrovolní hasiči v Kravařích na Českolipsku se mohou pochlubit novým zásahovým vozidlem. Svépomocí uvedli do provozuschpného stavu několik desítek let staré auto. V malé garáži ho více než rok opravovali, repasovali a vylepšovali. Dnes už může pomáhat třeba při dopravních nehodách.

„Stav toho auta byl absolutně nevyhovující pro naše účely, pro ty zásahy, ke kterým jezdíme my. Bylo značně zkorodované. Nádrž je zachovalá. My jsme pouze v té nástavbě, v těch prostorách našli nové úložné prostory,“ vysvětluje Ondřej Říha, jeden z kravařských dobrovolných hasičů.

V nových prostorech kolem nádrže je uložený třeba agregát, jsou tam i výsuvná plata. Vybavení je základní. Místa kde jsou dnes boxy byla prázdná a nevyužitá.

„Pro zjednodušení a efektivitu u zásahu jsme udělali boxy v zadní části, které jsou z obou stran. Oborově jim říkáme ohňové boxy. Tam je uložené vybavení pro hašení požárů jak vodou tak pěnou,“ doplňuje informace.

Repasované hasičské auto

V kabině jsou i zachovalé původní sedačky. Původní je vlastně jen kabina. Nová je zadní, technická část. Na rekonstrukci a vylepšení vozu dělalo sedm dobrovolných hasičů z Kravař. „To celé předělání nám trvalo rok a dva měsíce. Bylo to proto, že chodíme do práce."

Veškeré úpravy se dělaly v nevelké garáži hasičské zbrojnice. Na auto se teď jezdí dívat kolegové z ostatních hasičských jednotek.

„Oni jen nevěřícně kroutí hlavou, že na takhle malém prostoru, v takovýchto podmínkách, kde je nevytápěná garáž, jsme to dali doslova na koleni dohromady. S jednou úhlovou bruskou, s jednou svářečkou a jednou vrtačkou,“ popsal podmínky Ondřej Říha.

Spustit audio