Dobranovský útulek je jeden z nejlevnějších. Lidé za umístění psa přesto nechtějí platit

6. březen 2013

V psím útulku v Dobranově u České Lípy se ročně vystřídá přes šest stovek psů. Končí tu nejen zatoulaní psi, ale i ti, kterých se chtějí majitelé zbavit. Za umístění psa ale odmítají platit.

„Velmi častý případ je, když se dozvědí, že mají za pobyt pejska, kterého chtějí dát do útulku, něco uhradit. V nestřeženém okamžiku ho hodí přes plot nebo uvážou u brány a utečou,“ popisuje správce útulku Jan Vávra, jak se lidé v Dobranově zbavují svých psů.

Podle něj to není jediný způsob, jak se vyhnout placení, a přitom si takzvaně zachovat svědomí: „Čas od času to udělají tak, že přečmárají očkovací průkaz, aby nebylo vidět majitele, pouze jak se pes jmenuje, jak je starý. A to pak hodí do schránky.“

Cena za den pobytu psa v dobranovském útulku přitom není vysoká. Útulek je jeden z nejlevnějších. Účtuje si jen 80 korun za psa denně. Zahrnuto je veterinární vyšetření.

„Záleží na tom, kolik toho pejsek sežere, v jakém je stavu a kolik je zrovna psů v útulku. Máme zaměstnance a energie, které musíme nějakým způsobem platit,“ doplňuje Vávra.

Ti, kteří si vezmou psa z útulku, musí zase počítat s tím, že podle občanského zákoníku bude jejich až po půl roce. Do té doby má nárok původní majitel - tedy právě za předpokladu, že uhradí veškeré náklady. Podle Jana Vávry to ale tak časté není:

„Stává se to málokdy. Pokud někdo toho pejska skutečně shání, tak si ho najde v útulku, ještě než se dá novému majiteli, protože pes musí projít karanténou – oočkovat se, odčervit a odblešit. Teprve potom ho dáváme dál.“

Do dobranovského útulku se dostanou i psi ze Šluknovského výběžku. Jezdí pro ně do Mikulášovic, naopak z Varnsdorfu, Jiřetína a Dolního Podluží je do útulku vozí.

autoři: msk , Tomáš Mařas
Spustit audio