Do Železného Brodu na tradiční Pecha Kuchu dorazily stovky lidí

30. prosinec 2013

V Železném Brodě na Jablonecku se v tamním kině sešly v neděli večer stovky lidí. Měli možnost se netradiční, zábavnou a rychlou formou dozvědět něco o fotografii, výtvarném umění, výrobě šperků, architektuře autobusových zastávek nebo o sochařství. Konala se totiž Pecha Kucha.

„Pecha Kucha je japonský výraz, který znamená něco jako české Láry Fáry, nebo blábolení,“ vysvětluje hlavní pořadatel Zdeněk Lhotský a pokračuje:

„Projekt vymysleli dva Američané v Japonsku. Zjistili, že když tam například architekti o něčem přednášejí, tak mluví tři čtyři hodiny. A tak vymysleli zkoncentrovaný formát.“

V něm má každý prezentující k dispozici dvacet obrázků a ke každému z nich má dvacet vteřin na komentář. Během jednoho večera je tak možné vidět 12 až 14 prezentací.

Jak se stane, že se takový projekt koná v malém městečku, jako je Železný Brod? „Na formát je potřeba mít licenci, po celém světě jich je asi 700. V České republice jich je sedm,“ říká Lhotský a doplňuje:

„Železný Brod je možná nejmenším městem na světě, kde se to koná. Při přípravě Skleněného městečka v roce 2012 jsme přemýšleli, co bychom udělali nového, a napadl nás tento formát.“

Akce je oblíbená, chodí na ni hodně lidí. „A mám dobrou zprávu, dostali jsme licenci na další rok, a tak jedeme dál,“ uzavírá Lhotský.

autor: sas
Spustit audio