Do Turnova už přijel svatý Martin. Zjevil se na skle

9. listopad 2013

Svatý Martin na bílém koni zavítal už dnes do Turnova na Semilsku. Lidem se tam zjevil na skle, a to během svatomartinské dílny podmalby. Dílnu pořádá Muzeum Českého ráje v Kamenářském domě.

Ve svatomartinské dílně v Turnově dnes vznikaly obrázky na skle, a to tradiční technikou - podmalbou. Jde o techniku z 18. století, která je součástí lidových zvyklostí především na severu Čech.

Lidé se po práci věnovali často výtvarné činnosti a vzhledem k tomu, že na severu bylo hodně sklářských dílen, bylo sklo snadno přístupným materiálem, a právě proto začali lidé na sklo malovat.

Vzhledem k tomu, že se blíží svátek svatého Martina, malují lidé právě především tento motiv. Ale kreslí se i jiné vzory: další svatí, příroda nebo zvířata.

Technika podmalby spočívá v kreslení zespoda. Výtvarník tak kreslí na zadní stranu skleněné destičky. Namaluje černě obrys a potom vybarvuje plochy stejným způsobem, jako je to v případě dětských omalovánek.

Když se pak skleněná tabulka otočí, je obraz krásně čistý, ostrý, bez přetahů a barevných skvrn. Je ale potřeba dávat pozor - kreslit se totiž musí zrcadlově, což může být náročné především u nápisů.

Zájem o dílny podmalby na sklo je obrovský. Už dopředu byla všechna místa zamluvená.

Dnes proběhly celkem tři kurzy a po celý den se tedy v Kamenářském domě v muzeu Českého ráje v Turnově vystřídalo zhruba 60 lidí.

autoři: sas , Marína Dvořáková
Spustit audio