Do světa teenagerů můžete proniknout v Naivním divadle

16. únor 2018

Batmana, kyborga nebo postavy z počítačové hry The Sims by si určitě nikdo nespojoval s libereckým Naivním divadlem. To by se ale mýlil.

Režisérka Michaela Homolová dala na jevišti vzniknout obrovské počítačové simulaci, do které vstupují herci nového představení s dlouhým názvem Řekl bych nějakej vtip a pak bych umřel smíchy. Inscenace je určená náctiletým, na které repertoár Naivního divadla obvykle necílí. Počítačové hry jsou v divadle vzaty na milost, téma příběhu je totiž mnohem hlubší.

Virtuální svět vs. realita? 1:1

Jde o vztahy rodičů a jejich dospívajících dětí. Režisérka a pedagožka Michaela Homolová dělala dokonce mezi náctiletými dětmi anonymní průzkum. „Děti odpovídaly na různé otázky a právě z těch dotazníků jsme dospěli k tomu, čím dnešní děti nejvíc žijí. Řekněme, že virtuální svět je pro mě stejně důležitý jako ten reálný,“ říká režisérka.

Pochopte své děti

„Je to o porozumění dospělých směrem k dětem. Babičky našim rodičům říkaly, ať si pořád nečtou. Nám rodiče říkali, ať se nedíváme na televizi a my zase říkáme dětem, ať se konečně odtrhnou od počítačů a mobilů, takže to je pořád stejný,“ říká herec Filip Homola, který je taky autorem hudby k představení.

Premiéru nové inscenace uvede liberecké Naivní divadlo dnes 16. 2. od 18 hodin. Žáci druhých stupňů základních škol a středoškoláci uvidí novinku i při dopoledních školních představeních.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio