Do Stráže pod Ralskem se lidé sjíždějí na kopeček fernetové nebo čabajkové zmrzliny

22. červenec 2013

Stráž pod Ralskem na Českolipsku si získává pověst místa, kde je možné ochutnat velmi netradiční zmrzlinu. Za ní se sem sjíždějí lidé nejen z celé republiky, ale i z Polska, odkud dokonce pořádají zájezdy. O víkendu si ji koupí až 2500 zákazníků.

Na výběr mají denně z více než stovky chutí, včetně slaných nebo alkoholických, jako je například slivovice, becherovka nebo fernet.

„Alkoholické zmrzliny si tu s oblibou dává můj tatínek a nemůže si jí vynachválit," říká jedna z návštěvnic cukrárny a doporučuje k ochutnání i tu s příchutí moravského uzeného a svíčkové. Sama si jí občas koupí.

„Je to zvláštní, když je člověk zvyklý na sladkou zmrzlinu, pak si lízne téhle a je to slané," dodává.

Slané zmrzliny se vyrábí z takzvané neutrální báze, která udrží hmotu pohromadě. Nemůže v nich být smetana, mléko ani ovocná báze.

„V obchodu vypadám jako alkoholik, protože když jedu s nákupním košíkem, mám ho plný alkoholu. Každý se těší, že bude párty a když řeknu, že je to do zmrzliny, tak si ťukají na čelo. Všechno je to alkohol čistě do zmrzliny," říká majitelka cukrárny Ivana Jablonovská .

Často podle ní lidé přijdou na klasickou sladkou zmrzlinu, ale když v cukrárně vidí ty s příchutí alkoholu nebo slané, tak neodolají a zkusí je.

Ivana Jablonovská vlastní skoro 400 receptur na jednotlivé zmrzliny, denně jich tu připraví zhruba 110 druhů. Kromě nezvyklých příchutí je zvláštností i teplá zmrzlina.

autoři: Tomáš Mařas , Iva Menšíková
Spustit audio