Do podzimního úklidu Jizerských hor se kromě dobrovolníků zapojili i někteří turisté

20. říjen 2013

Po celý tento víkend se v Jizerských horách uklízí. Tradiční akce s názvem ‘Ukliďme Jizerky‘ se letos koná už popatnácté. Do velkého úklidu, který se pravidelně koná vždycky na jaře a na podzim, se může zapojit kdokoliv. Stačí si vyzvednout náčiní, dobře se obléknout a vyrazit do lesů. I přes dnešní chladné počasí organizátoři očekávají desítky lidí.

Organizátorem úklidu v Jizerských horách je Veronika Saad - Beňková ze Společnosti pro Jizerské hory. Ta v ranním interview Radiožurnálu upřesnila, že pomůcky pro úklid a podrobné informace si mohou dobrovolníci vyzvednout v infocentrech v Liberci, Jablonci, Tanvaldě či Kořenově.

„Anebo máme ještě na parkovištích v Bedřichově, na Jizerce a v Hraběticích u kapličky lidi, kteří odchytávají a nabízejí jim náčiní potřebné pro úklid a také letáček, kde je napsaný kontakt, kam mají volat, kde případně nechávají odpadky,“ popisuje.

Po turistech podle ní zůstávají v Jizerských horách většinou obaly a různé lahve.

„Máme připravené pytle a rukavice, které předáme do skupiny, a lidi potom sbírají odpadky. Zavolají nám, kde pytel nechali a my to potom svezeme všechno dohromady,“ vysvětluje Daniel Jakubec, který rozdává zájemcům náčiní u kapličky v Hraběticích.

Přiznává, že ranní sychravé počasí není pro úklid lákavé, ale věří, že se to během dne ještě zlepší. „A, že aspoň těch 50 lidí přijede,“ doufá.

Plastové pyle si pak u rozcestníku v Bedřichově rozebírá první parta turistů. „Jdeme zrovna na túru. My to dáme do pytlů, nebojte,“ ujišťují.

V dobrovolníka se během dneška proměnila také slečna Hanka. „Jsem z Liberce a Jizerky využívám často jak v zimě, tak i v létě. Samozřejmě stojím o to, aby prostředí tady bylo čisté a tak jsem se rozhodla, že se akce zúčastním,“ vysvětluje.

„Bohužel se ne všichni k horám chovají jako ti poslušní, proto je nutné, aby za ně uklidili ostatní. Já to dnes spojím s hezkou procházkou a budu mít dobrý pocit, že jsem udělala něco pro sebe i pro ostatní,“ dodává.

autoři: sas , bre
Spustit audio