Do Nového Boru se vrátí těžkooděnci ze Šluknovska

1. listopad 2011

Město Nový Bor chystá preventivní kroky, aby zajistilo klid. Ve spolupráci s policií posílí pořádkové hlídky, na pomoc přijedou psovodi i příslušníci cizinecké policie.

Je to reakce na dva útoky, ke kterým došlo ve městě o víkendu. Jak redaktorce Českého rozhlasu Sever Evě Malé potvrdil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, do města se taky vrátí příslušníci jedné z pořádkových jednotek, kteří teď hlídkují na Šluknovsku. Mělo by jít zhruba o desítku policistů.

Podle předsedy Romské hospodářské rady České republiky Miroslava Tancoše se situace neřeší: „Já jsem panu starostovi jasně řekl, že toto co udělají – že to je slabý. To co vyjde od nich, to není dobrý. Věřte tomu. My ty Romové známe nejlépe.“

Ani místní obyvatelé se ve městě necítí bezpečně. „Mýho synovce tady taky před půl rokem taky přepadli v parku. Vytáhli na něj nůž... Jednoho teda chytili, ale pak už se o tom vůbec nemluvilo.“ říká jeden z nich.

Policie páteční případ i ten nedělní řeší. Jsme v samém počátku, říká tisková mluvčí policie Ivana Baláková: „Oba případy řešíme jako výtržnictví bez rasového motivu.“ Dodala také že už ve středu by mělo dojít k reorganizaci plánovaní služeb a k posílení pořádkové služby územního odboru v České Lípě o posily z Liberce, a to například o krajské psovody nebo policisty ze služby cizinecké policie.

autor: Eva Malá
Spustit audio