Do libereckého centra se po dvaceti letech vrátí Golem. Tradiční jarmark má letos zpoždění

Návrat Golema je tématem letošního Libereckého jarmarku, který se koná netradičně příští víkend 15. a 16. srpna, po oba dny od 9 do 16 hodin.

V obvyklém červnovém termínu se jarmark nemohl konat kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem. Na náměstí k radnici se Golem vrátí po dvaceti letech, řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. Na pořádání dvoudenní akce vydá Liberec asi 1,5 milionu korun.

Letos bude program Libereckého jarmarku opět nejen na náměstí u radnice, ale také v přilehlé Kostelní ulici. Návštěvníci uvidí vystoupení kejklířů, šermířů, tanečníků i divadélek pro děti. Součástí akce jsou i ohňová show, souboj rytířů nebo alchymistická dílna.

„Zpestřením sobotního programu bude koncert barokních a rockových hitů v podání Adama Malíka z Čechomoru a Musici Boemi a také večerní show pro Rudolfa II. a oživení Golema a zrození Sirael,“ přiblížila Kodymová.

Nedělní program obohatí kuchařská show šéfkuchaře Roberta Sklenáře, který v pravé poledne uvaří menu pro císaře Rudolfa II. Právě tento císař v roce 1577 povýšil Liberec na město a udělil mu právo pořádat dva výroční trhy ročně. I proto ani tentokrát na jarmarku nebude chybět staročeské tržiště s prodejci v dobových kostýmech.

„U trhovců bude k mání tradiční keramické a proutěné zboží, dřevěné loutky a meče, šátky, šperky, výrobky z proutí a návštěvníci také uvidí ukázky tradičních řemesel jako bednářství, kolovrátek, hrnčířství, kovářství a další řemesla,“ lákal ředitel městské společnosti Elset Michal Buzek, která má pořádání jarmarku, která se poprvé konal v roce 2000, na starost.

Pro budoucí roky chystá radnice změnu, jarmark bude pořádat jen jednou za dva roky. Bude v sudých letech, aby se mohl střídat s Valdštejnskými slavnostmi v nedalekém Frýdlantu, které se konají v květnu v lichých letech.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související