Do Liberce přicestoval Tibet

24. září 2010

Právě tak se jmenuje samec bílého tygra, patrně nejznámějšího druhu chovaného v Liberci, který byl přivezen z maďarské zoologické zahrady v Sosto. Jako výměna putovala do Maďarska tříletá samice Afrodita a s ní se na cestu vydal i její bratr Achilles. K transportu došlo 21. června.

Chovatelé i zoologové se snažili, aby transport proběhl v klidu, bez stresu a zbytečných komplikací, což je při převozu takhle velkých vzácných zvířat a navíc predátorů velmi důležité. Vše se zdařilo a Tibet se pomalu sžívá s novým prostředím. Stejně tak obě liberecké tygří dámy Isabela a Artemis zvědavě okukují nového vůdce smečky, byť jenom přes sklo. Jestli ze spojení bílých tygrů vzejdou mláďata, je zatím otázkou. Jisté je, že mezi Tibetem a oběma samicemi není přímý příbuzenský vztah, a potomstvo z možného vrhu nebude tedy ohroženo.

První zmínka o bílé formě indického tygra je z roku 1951, kdy byl v přírodě odchycen samec a spářen s normálně zabarvenou samicí. Vybraní jedinci z bílého potomstva byli základem pro výběrový chov. V Liberecké ZOO se bílí tygři chovají od roku 1994. Samice Isabella spolu se samcem Sitarem přivedla v roce 2002 na svět mláďata - Achilla, Artemis a Afroditu. V roce 2003 Sitar uhynul na příčné přeložení sleziny s následnou rupturou a vykrvácením do dutiny břišní. V květu 2004 musely být samice od Achilla odděleny, neboť se v době říje vzájemně napadaly.

autor: Markéta Hozová
Spustit audio