Do Krkonoš jezdí stále více Čechů

1. srpen 2012

Ve vyhlášených turistických letoviscích v Libereckém kraji je letos, oproti loňským letům, stále častěji slyšet čeština. Mnoho Čechů totiž tráví svoji dovolenou doma - v Čechách. Nahrazují tak turisty z Holandska a částečně i z Německa.

Například poskytovatelé atrakcí a ubytovatelé v Harrachově jsou s průběhem letní sezóny velmi spokojení. Shodně tvrdí, že počet turistů stoupá. Mají jedinou výtku. Oproti loňským letům se krátí doba jejich pobytu.

V Krkonoších, konkrétněji v Harrachově, je lidově řečeno hlava na hlavě. Plno je v restauracích, místní sklárně, na bobové dráze i v kopcích. A většina hlav mluví česky. Ubytovatelé si mnou ruce. Oproti půstu v loňských letech mají letos téměř plno. Například tříhvězdičkové hotely společnosti Czech Inn Hotels jsou obsazené z devadesáti procent.

Také spolumajitelka penzionu Lenka Bárová je spokojená, i když jak přiznává, uvítala by, kdyby tu hosté trávili spíše týdny než dny: "Nestřídá se to už týden a týden, jsou tu třeba dvě noci. Dřív sem jezdilo hodně Němců a Holanďanů, dnes už ne."

Majitel místní sklárny František Novosad si pochvaluje, že o ruční výrobu a huť mají zájem pravidelně senioři, ale častěji i rodiny s dětmi a mladí lidé: "Je pro nás velmi příjemné, že návštěvníci k nám chodí na doporučení někoho známého. Největší zájem je o ruční výrobu na huti."

Harrachov je turistickým centrem v pravém slova smyslu. Nabízí letní provoz lanovky na Čertovu horu, bobovou dráhu, adrenalinové centrum a také nově zbudovanou včelí stezku.

autor: Eva Malá
Spustit audio