Do Čech se po sto letech vrací vlci. Jednoho zachytila fotopast u Doks

7. duben 2014

Snímek z fotopasti pořízený v minulých dnech v národní přírodní rezervaci nedaleko Doks na Českolipsku potvrdil, že se do Čech po více než sto letech vrací vlci. Informoval o tom ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Podle experta na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha Miroslava Kutala je jejich návrat do severních Čech roky očekávanou událostí.

„V posledních letech se vlci ukázali v Krkonoších nebo na Šluknovsku, kam přišli ze Saska. Věrohodně zdokumentován byl vlk pomocí fotopasti na česko-německých hranicích na podzim 2012,“ uvedl Kutal.

Ředitele divize Mimoň Vojenských lesů a statků Jiřího Janotu snímek vlka nepřekvapil: „My už máme asi necelý rok poznatky, že se u nás v bývalém vojenském prostoru Ralsko u divize Mimoň vyskytují dva vlci. Jsou oba dospělí, jeden je vlk a jedno je vlčice.“

Janota společně se svým týmem výskyt vlků v oblasti záměrně tajil: „My jsme to tajili skoro rok. Ochrana přírody teď s tímto poznatkem vyšla ven. Mám obavu z toho, že Ralsko začnou navštěvovat desítky rádoby ochranářů přírody, rádoby fotografů a že mohou vlka z tohoto území vytlačit.“

Vlk, kterého zachytila fotopast v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala, pochází pravděpodobně z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice. Odhaduje se, že tam žije v několika smečkách více než sto jedinců.

Lovit by mohli i přemnožené divočáky

Podle Pelce lidé z vlků nemusí mít strach. „Za posledních zhruba dvě stě let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem. Vlci jsou totiž velmi plaší,“ vysvětlil.

Podle něj jsou naopak vlci pro krajinu velmi důležití. „Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ dodal Pelc.

Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století. Vracet se začali až v posledních letech. Česká republika má dva základní zdroje pro obnovu výskytu: slovenskou a německo-polskou populaci.

Do chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska – v posledních několika letech však spíš výjimečně, zejména kvůli pytlákům a migračním bariérám, jako jsou velké silnice. Na sever Čech by mohli vlci přicházet právě z oblasti Lužice.

Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích nebo na Balkáně (po cca 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii a Německu jich přežívají pouze stovky.

autoři: ČRo , ves , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio