Dny evropského dědictví zvou do krajského města i za hranice

6. září 2019 12:31

Nacházející víkend bude v Česku ve znamení Dnů evropského dědictví. Ty potrvají od 7. do 15. září a Liberec se k nim připojí hned tuto sobotu. Jaké památky se otevřou?

V sobotu začínají Dny evropského dědictví. Pro veřejnost se po celé republice otevře téměř osm set historických budov. Organizátoři mají připravený speciální program, například komentované prohlídky.

Zajímavý program čeká i v Liberci

Liberecká radnice

V Liberci se do Dní evropského dědictví zapojilo téměř 30 institucí a nebude tedy jednoduché vybrat. Všechno se stihnout nedá. Od sobotních devíti hodin ráno si lidé budou moci prohlédnout výstavu nablýskaných veteránů pod širým nebem, přímo před libereckou radnicí. Pokračovat pak mohou rovnou do budovy radnice, kde se každou půlhodinu uskuteční prohlídka věže, ale i obřadní síně, takže si budou moci návštěvníci prohlédnout veterány také z ptačí perspektivy, z radničního balkonu.

Severočeské muzeum v Liberci

Výjimečně budou v Liberci volně přístupné i interiéry běžně uzavřené kavárny Pošta, kostely, ale třeba také Strossova vila v Husově ulici. Město Liberec navíc připravilo i komentovanou prohlídku vilovou čtvrtí Lidové sady. Zájemci se dokonce budou moci podívat také do Severočeského muzea, a to i přesto, že je jinak dlouhodobě uzavřené kvůli rozsáhlé rekonstrukci a přestavbě.

„Otevíráme muzejní věž, která ani běžně není příliš často otevřená. Dále zpřístupníme expozici automatofonů, která představí zajímavé hudební nástroje, jako jsou flašinety a orchestriony.“
Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea

„Samostatný program je v Harrachově v domě Jiřího Harcuby, což je roubenka z 18. století, kterou před dvěma lety získalo Severočeské muzeum darem od rodiny tohoto slavného skláře a výtvarníka,“ dodává ředitel muzea.

Terminál MHD v Liberci, Fügnerova

Mimořádný bude také například vůbec první Den otevřených dveří terminálu Městské hromadné dopravy ve Fügnerově ulici. Tam budou pro veřejnost připraveny komentované prohlídky v češtině i v němčině a návštěvníci si budou moci promluvit i s architektem stavby Patrikem Kotasem.

Zájemci mohou vyrazit také do unikátní vodárenské a zauhlovací věže ve Vratislavicích, která je také obvykle nepřístupná. Komentované prohlídky tam budou probíhat po celý den. A otevřené bude i nejstarší kamenné kino v Liberci, kino Varšava, které existuje už více než 100 let.

„Dnů evropského dědictví se kino Varšava účastní už poněkolikáté. Dům bude celý den otevřen divákům od devíti do pěti hodin. V kině se budou promítat krátké filmy z historie a současnosti kina Varšava.“
Ondřej Pleštil, ředitel spolku Kino Varšava z.s.

„Budeme mít i komentované prohlídky. Diváci se budou moci projít po celém kině a uvidí i novou podlahu v sále, kterou jsme přes léto pokládali,“ říká Ondřej Pleštil.

Dny evropského dědictví v Německu

Centrum německé Žitavy

Dny evropského dědictví mohou lidé navštívit také v sousedním Německu, které s českými organizátory spolupracovalo na jejich přípravě například v příhraniční Žitavě, ale i v dalších obcích, jako je Jonsdorf nebo Lückendorf.

Pro návštěvníky se za hranicemi otevře 34 historických obytných domů, kostelů a muzeí. Konkrétně v Žitavě bude připraven program třeba v Muzeu historie žitavské úzkokolejky. A na české i německé návštěvníky čekají také komentované prohlídky historické vodárenské věže nebo lomu na kámen s ukázkami práce v kovárně v lázních v Johnsdorfu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio