Divadelníci chtějí benefičními představeními vydělat na léčbu nemocného kolegy

15. leden 2014

Získat peníze na nákladnou léčbu nemocného kolegy se rozhodli divadelníci z Českolipska, k nimž se solidárně přidaly i další soubory z celé České republiky. Autor divadelních her, režisér, lektor a předseda českolipského Divadelního klubu Jirásek se stal onkologickým pacientem, když mu lékaři diagnostikovali zhoubný nádor.

„Pochopitelně nás jako divadelníky a celou radu napadlo, že se s tím musí něco dělat, obzvlášť poté, co jsme se dověděli další informace o tom, že chemoterapie není vhodná, že chirurgický zákrok není vhodný, v podstatě klasické ozařování není to nejlepší řešení, a že jediné, co by mu mohlo pomoci, je ta nejmodernější terapie, to znamená ozařování pomocí protonů,“ říká členka Divadelního klubu Jirásek v České Lípě Iva Bufková.

Divadelníci se prý rozhodli pomoci okamžitě. „Když se zjistilo, že ta částka je tak vysoká a že ji nehradí vlastně žádná zdravotní pojišťovna, takže jsme se rozhodli, že je potřeba něco dělat. Dohodli jsme se na založení transparentního konta a dohodli jsme se na tom, že budou uspořádány nejrůznější akce divadelního charakteru, ze kterých by výtěžek šel právě na toto konto,“ dodává Bufková.

První z benefičních představení, jehož výtěžek – dobrovolné vstupné – šel ve prospěch léčby Františka Zborníka, byl silvestrovský Improtyjátr. A proč právě toto improvizované humorné představení?

„První důvod byl ten, že se na tom představení chtělo podílet co nejvíc lidí. Zapojili se i lidé, kteří s námi třeba v nějakých představeních vůbec nehrají, protože chtěli Františka podpořit. Druhý důvod byl, že loňský rok jsme poprvé hráli na Silvestra a českolipské divadlo jsme naplnili diváky a letos jsme si řekli, že ta účast by mohla být zase velká a vlastně se tím pádem vybere co nejvíc peněz pro Františka,“ vysvětluje členka českolipského Divadelního klubu Jirásek a jedna z účinkujících Improtyjátru Dita Krčmářová.

Další benefiční Improtyjátr připravují Českolipští ochotníci v Novém Boru.

„Chtěli bychom udělat ještě jedno benefiční představení, kdyby byla třeba nadále nějaká pomoc. Za tu krátkou dobu, od začátku ledna, kdy se s benefičními představeními začalo, je už účet naplněný potřebnými penězi na měsíční léčbu,“ doplňuje Krčmářová.

Kromě divadelníků z celého Českolipska se zvedla vlna solidarity i mezi divadelními soubory z celé České republiky. Benefiční představení se hrají v Sokolově, Písku, Kroměříži, Českých Budějovicích, Praze i dalších městech.

Spustit audio