Dittrichova hrobka v Krásné Lípě bude brzy opět pod střechou. Pak se do práce pustí restaurátoři

19. březen 2024 09:12

V Krásné Lípě na Děčínsku se naplno rozběhla rekonstrukce unikátní Dittrichovy hrobky. Řemeslníci pracují nejen na opravě historického zdiva, ale i na novém zastřešení. Do stavby totiž dlouhodobě zatékalo a vlhkost poškozovala klenby i samotnou kryptu se sarkofágem.

V hrobce krásnolipského továrníka a mecenáše Carla Dittricha je v těchto dnech nezvykle živo. Pokročily hlavně zednické práce.

„Udělaly se pasy nad okny, doplňují se klenby, zajišťuje se, spáruje se, pokračuje se dál,“ shrnuje stavbyvedoucí Bedřich Loos.

Souběžně se rýsuje už i nová střecha. Na opěrných zdech jsou uložené masivní trámy, teď zbývá vyřešit, kudy povedou okapy.

„Ty okapy na ta původní místa dáme až v tom definitivním řešení, teď v těch koutech uděláme provizorní odvodnění – z plastu nebo stačí hadice,“ popisuje postup jednotlivých prací statik Jan Vinař.

Nejvíc podle restaurátorky Kláry Žán Valentové hrobku poškodily jednotlivé stromy, které zakořenily přímo mezi pískovcovými bloky. Některé z nich bude zapotřebí vyměnit. Ještě předtím se ale podle památkáře Tomáše Brože musí vysušit podzemí hrobky, kam zatéká.

„Tak my zatím uděláme střechu, tohle bude nějaký další krok,“ dodává nezávislý starosta Jan Kolář s tím, že letos na opravu unikátní hrobky může město získat až 5,5 milionu korun.

Spustit audio

Související