Opravy Dittrichovy hrobky v Krásné Lípě začaly. Nejdřív musí pod střechu, pak dostanou prostor restaurátoři

19. prosinec 2023

Krásná Lípa na Děčínsku se rozhodla zachránit památkově chráněnou hrobku továrníka Dittricha. Navzdory chladnému počasí začaly první práce na krovech a samotném zastřešení. Opravit se musí také římsy, štíty i sochy andělů z vápence, na kterých už se ale podepsal zub času – proto musí zamířit do restaurátorské dílny.

Restaurátorka Klára Žán Valentová obchází celou střechu hrobky a zapisuje, co všechno bude zapotřebí vyměnit a opravit. „Některé bloky jsou posunuté, chybí tam pojivo – ty se budou muset rozebrat, jeřábem sundat, upravit ty základy a znovu přeosadit,“ vysvětluje.

Než restaurátoři zpracují kompletní posudek na nejdůležitější opravy, musí novorenesanční hrobku dostat řemeslníci pod střechu.

„Budeme se teď snažit vyřešit krov – na těch pozednicích budou krokve – jsou to takové dva stany, které se protínají. Voda pak bude odtékat těmi rohovými odtoky. Ty rohy jsou kompletně přezděné, ta cihelná vyzdívka je nově udělaná – stihli jsme to ještě před mrazy a dešti,“ ukazuje stavbyvedoucí Bedřich Loos.

Město teď bude na opravu památkově chráněné hrobky shánět peníze 

„Zásadní teď bude sehnat na to peníze. Od zastupitelstva města teď máme zajištěné finanční prostředky na krov a to prvotní statické zajištění, na ty restaurátorské práce ale zatím nemáme ani korunu,“ dodává Petr Simandl z městského úřadu.

Město ale plánuje už v lednu zažádat o dotace na opravu památkově chráněného mauzolea. To je unikátní nejen zlacenou výzdobou, ale také korkovou izolací nebo vlastní kotelnou.

Spustit audio

Související