Diktovací programy pomáhají hendikepovaným při práci s počítačem

22. únor 2014

Když sednete k počítači, první, na co obvykle sáhnete, je myš, a hned potom pokládáte prsty na klávesnici. Lidem s hendikepem, například těm, kteří neovládají jemnou motoriku nebo jim prsty či ruce chybí, už několik let pomáhá speciální program - ovládání hlasem. Vyvinuli ho experti na Technické univerzitě v Liberci. V praxi ho využívají třeba i klienti Jedličkova ústavu v Liberci.

„Já jsem před několika lety, vlastně už je to mnoho let zpátky, nemohla dál ovládat počítač běžným způsobem jako doposud. A tak jsme hledali variantu, jak se k tomu navrátit,“ vypráví dívka s hendikepem, Dita Horochovská.

Kvůli postižení nemůže ovládat myš a psát na klávesnici. Oslovila tedy Technickou univerzitu v Liberci, protože slyšela, že tam vyvíjejí program, který umí ovládat počítač hlasem.

„Původně byly spíš pro ovládání strojů, nebylo to zamýšlené, že to bude pro hendikepované, ale můj příběh je vlastně dovedl k tomu, že by se to dalo využít na tyto účely,“ popisuje.

Dita není zdaleka jediná, která nemá možnost ovládat počítač klasicky. A tak v Jedličkově ústavu dělají speciální výukové kurzy pro lidi s podobným hendikepem, jako má ona.

„Tyto programy byly speciálně vyvinuty pro lidi se zhoršenou jemnou motorikou, programy byly vyvíjeny na Technické univerzitě ve spolupráci s profesorem Nouzou,“ říká lektor a sociální pracovník Patrik Zalmay, který společně s Ditou kurzy vede.

Někteří lidé s hendikepem se chtějí naučit program My voice my dictate pro zábavu a pohodlí, aby mohli sledovat internet nebo napsat, respektive nadiktovat dopis kamarádovi. Někteří ale mohou díky tomu, že projdou výukou, získat i práci.

Dita Horochovská začínala s diktovacím programem před lety, dnes je z ní nejen uživatelka, ale také lektorka. Učit lidi s hendikepem ji baví.

„Studenti jsou snaživí, baví je to a jde jim to dobře, jen někdy máme problém s výslovností,“ podotýká.

Diktovací programy slouží i lidem bez hendikepu. Na dotykových telefonech je možné prostřednictvím hlasu posílat lidem vzkazy do diskusí.

autor: sas
Spustit audio