Devatenáctiletý liberecký gólman Kolář při debutu v Gambrinus lize exceloval

1. červen 2014

Kdyby včera olomoučtí fotbalisté vstřelili v utkání posledního kola Gambrinus ligy v Liberci o jednu branku víc, nebo kdyby v brance Slovanu poprvé nenastoupil mladík Ondřej Kolář. Potom by možná mohli hrát Hanáci i v příští sezoně nejvyšší domácí soutěž. Jenže ani jedno z toho se ve skutečnosti nestalo, Sigma pouze remizovala na severu Čech 1:1. A obrovský podíl na tom má právě liberecký brankář.

„Kdyby měli jiného gólmana, tak si myslím, že dneska vyhrajeme, protože ten kluk měl dneska životní formu.“

„Zařídil jim to ten chlapec, co chytal. To, co předváděl, to tedy klobouk dolů. Chytil nám tři až čtyři gólové šance a nedokázali jsme ho víckrát překonat.“

Tak kroutili hlavou nad výkonem debutanta v liberecké brance Ondřeje Koláře olomoucký útočník Adam Varadi s trenérem Ladislavem Minářem.

Mnohokrát museli během zápasu „proklínat“ 19letého gólmana, který se několika zákroky skutečně výrazně podepsal pod remízový výsledek definitivně znamenající pád Sigmy z nejvyšší soutěže. O dost lépe se Kolářův výkon sledoval domácímu kapitánovi Radoslavu Kováčovi.

„Byl fantastický, vynikající. My víme, že je to obrovský talent, a dneska to dokázal. I na tréninku je radost se na něj dívat a jsem za něj moc rád. Je to hrozně hodný kluk. Dneska to čapl a byl výborný,“ radoval se Kováč.

Ondřej Kolář to navíc „čapl“ hned několikrát, nestačil pouze na Varadiho teč ze 71. minuty. Sám brankář ale podle svých slov před utkáním zrovna suverénním dojmem nepůsobil.

„Byl jsem celý týden nervózní, nemohl jsem spát. Dneska jsem tady ležel v kabině, bolel mě žaludek, ale dopadlo to dobře,“ přiznal po včerejším utkání mladý gólman.

Po úspěšném zákroku nervozita opadla

Nervozitu prý cítil ještě v první čtvrthodině hry, v 15. minutě ale poprvé skvěle zasáhl proti unikajícímu Navrátilovi, a tím jako by nastartoval následně výborný výkon.

„Tu šanci jsem chytil, pak to ze mě celé spadlo a od té doby jsem si věřil, chodil jsem do všech soubojů a snažil jsem se klukům co nejvíc pomoci. Všichni mi gratulovali, že takový debut se stane málokdy, a já jsem za to šťastný,“ řekl.

Sobotním představením Ondřej Kolář jasně dokázal, že je třeba s ním do budoucna rozhodně počítat. A jak sám říká, snad se mezi třemi tyčemi v dresu A-týmu Slovanu neukázal naposledy.

„Tento zápas je pro mě důležitý, jsem rád, že se podařilo, a doufám, že už ti nahoře to viděli a dají mi šanci i příští rok,“ prohlásil brankář, který se v Gambrinus lize představil až v posledním ligovém kole sezony.

Ta nakonec pro Liberec znovu dopadla úspěšně. Čtvrté místo je sice o příčku horším výsledkem v porovnání s minulým ročníkem, podstatné ale je, že si Slovan v létě zopakuje předkolo Evropské ligy.

autor: David Nyč
Spustit audio