Deváťáci dnes dělají „přijímačky“. V Libereckém kraji podali přes 7 000 přihlášek

12. duben 2019 08:41

Někteří žáci z Libereckého kraje dnes 12. dubna zasednou k prvnímu kolu přijímacích zkoušek na střední školy. Testy z matematiky a českého jazyka budou psát zájemci o čtyřleté maturitní obory. Právě o obory s maturitou je velký zájem.

Druhé kolo přijímacích zkoušek čeká žáky základních škol v pondělí 15. dubna. Nejatraktivnějšími obory jsou podle údajů krajského odboru školství už tradičně ty gymnazijní. Zájem je ale taky třeba o studium výpočetní techniky na odborných školách. Méně školáků pak uvažuje o řemeslných učňovských oborech. Ti, kteří se na ně hlásí, většinou ani nemusejí přijímačky dělat. Stačí jim výsledky ze základní školy.

Školy přijmou přes 6 tisíc uchazečů

V Libereckém kraji je aktuálně padesát středních škol, sedmatřicet z nich zřizuje Liberecký kraj, zbylé jsou soukromé nebo obecní. Deváťáci tak mohli vybírat z desítek studijních oborů. Míst ve třídách je oproti počtu uchazečů skoro dvojnásobek. Přesná čísla nám prozradila Eva Kotková z krajského odboru školství.

„Bylo podáno přes sedm tisíc přihlášek a předpokládaný počet přijímaných uchazečů je něco málo přes šest tisíc,“ říká Eva Kotková z krajského odboru školství a pokračuje: „Pokud se budeme bavit, kolik je deváťáků, kteří se budou hlásit, tak je jich přes tři a půl tisíce.“

Kromě gymnázií je zájem třeba i o zdravotnické obory. Loni na podzim otevřeli poprvé v České Lípě maturitní obor zdravotnický asistent, tedy prakticky vzdělávání pro zdravotní sestry. Zmíněnému trendu odpovídá i to, že o tříletý učňovský obor ošetřovatelství byl zájem menší. Zdravotníky shání například českolipská nemocnice.

autor: Jan Charvát
Spustit audio