Děti na Českolipsku učí bezpečnému chování v dopravním provozu kreslený pes

21. červen 2012

Rozhlížet se při přecházení silnice, nehrát si v blízkosti míst, kde jezdí auta, chodit v pestrobarevném oblečení a vždy se mít na pozoru. Tohle a mnohé další učil po celý rok děti na Českolipsku kreslený policejní pes Ajax, který je průvodcem zábavně zpracovaných učebnic pro děti.

Děti se během školního roku dozvěděly všechno důležité, teorii znají dobře. Jak ale potvrzují učitelky, disciplína jde s létem stranou, děti jsou rozjívené, těší se na prázdniny a snadno tak prý zapomenou na to, že se mají rozhlédnout, nemají si hrát u silnice a podobně. Během prázdnin děti ztrácejí pravidelný režim, často si hrají venku. Během léta by na ně měli proto rodiče apelovat více než kdy jindy a připomínat jim, že silnice jsou nebezpečné.

Českolipsko je podle aktuálního indexu bezpečnosti českých okresních měst na dvacátém místě z šedesáti. Bezpečněji je na Semilsku, méně bezpečně je naopak v Jablonci nad Nisou, kde se podle statistik bourá častěji. Na českých silnicích zemře každý rok kolem tří set lidí, desítky z toho jsou děti. A smrt najdou pod koly aut často právě v letních měsících.

autor: sas
Spustit audio