Dětem ve škole v jabloneckých Rýnovicích je konečně teplo, třídy mají nová okna

9. duben 2014

Děti na základní škole v jabloneckých Rýnovicích mohou konečně po letech odložit zimní bundy. V těch chodily nejen do šaten, ale také do tříd na vyučování. Ještě donedávna totiž ve škole profukovala a vypadávala okna, ve třídách bylo podobně jako venku. Město nechtělo dlouho pomoci, a tak se ředitelka rýnovické základní školy rozhodla jednat na vlastní pěst.

„Větší teplo, menší hlučnost samozřejmě, ale tím, že tam mám dvacet dětí, tak musím častěji větrat, takže nechávám mikro klimatizaci,“ z nových oken nemá radost jen učitelka druhé třídy Lenka Chaloupková.

Doslova šťastné jsou také děvčata ze sedmičky, kterým byla v jejich třídě ještě na podzim velká zima. V zimní bundě seděly často na vyučování mimo jiné i kamarádky Tereza a Kristýna:

„My třeba se zeptáme paní ředitelky nebo paní školnice, jestli si můžeme jít pro bundy, když je nám zima. Jako mně třeba není tolik, ale holkám je tam hodně velká zima, i když třeba sedí u topení.“

Vedení školy volalo po výměně oken a zateplení budov dlouhé roky. Od města ale slyšelo vždycky to samé - radnice musí zateplovat postupně, nemá na to, aby dala peníze všem.

To sice ředitelka Jana Mašindová chápe, ale nechtěla nechat své žáky dál trpět zimou. A tak si sehnala sponzora. Ten dal na okna slevu 75 procent. A na takovou nabídku už magistrát slyšel.

„Půlku školy máme inovační, to znamená úplně nová plastová okna. V jedné třídě v další budově, kde si rodiče hodně stěžovali, že je tam dětem zima, protože je to na severní stranu, tak tam jsou okna vyměněná také. Takže k mé spokojenosti se ušetří za vytápění v této části budovy, ale pořád je mým cílem to dotáhnout do konce.“

Tedy jednak vyměnit všechna okna a zateplit pláště budov. Náměstkyně jabloneckého primátora Soňa Paukrtová ze sdružení Domov nad Nisou přiznává, že v rýnovických třídách je teplo hlavně díky iniciativě vedení školy:

„Je pravda, že paní ředitelka si sehnala poměrně značný sponzorský dar, zlevnění oken. A my jsme jí na to přispěli.“

Navíc by se měli letos žáci dočkat další příjemné novinky - obnoveného hřiště, které roky chátralo kousek od areálu školy.

„Já bych byla ráda, kdyby i to hřiště, které u té školy je, a dlouhodobě nebylo řešené, protože nepatřilo městu, ale bylo v majetku úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, tak teď už to dopadlo dobře. Rádi bychom to tam rádi alespoň trochu zkulturnili, aby ty děti tam mohly cvičit.“

Sekat trávu a opravovat herní plochy začali pracovníci veřejně prospěšných prací na hřišti dnes ráno.


Zvětšit mapu
autor: sas
Spustit audio